Socar, Güney Kore’nin 12. Unicorn Şirketi Oldu
- 24/10/2020
- 0
Araç paylaşım şirketi Socar, 16 Ekim’de yatırımcılardan 60 milyar wonluk fon sağladığını ve 1 trilyon won (872.6 milyon $) kurumsal değerle unicorn statüsüne ulaştığını açıkladı.
Socar’ın listeye girmesiyle ülkedeki unicorn sayısı 12’ye ulaştı. Güney Kore’de unicorna dönüşen girişimlerden bazıları şunlar.
- E-ticaret firması Coupang,
- Fintech şirketi Viva Republica
- Konaklama rezervasyon hizmetleri operatörü Yanolja
- Bluehole
- Woova brothers
- Yello mobile
- Viva Republica
- WeMakePrice
- Musinsa
- L&P Cosmetic
- GPClub
dahil olmak üzere 12 tek boynuzlu at şirketi var. Socar, Kore’nin ilk mobilite unicorn girişi olmayı da başaran bir girişim…
Araç paylaşım şirketi, “Socar, SG Özel Sermaye ve Songhyun Investment’dan toplam 60 milyar won aldığından, şirketin değerinin 1 trilyon won’a ulaşacağı tahmin ediliyor.
Şirketin araç paylaşım işi, 2011 yılında 100 kiralık araçla başladı. Servis kiralama hizmeti Tada’yı başlatmak için 2018’de mobil mesajlaşma başlangıcı VCNC’yi satın aldı.
Tada, yeni yasaların hizmeti çalıştırmayı zorlaştırmasının ardından bu yıl hizmetlerini durdurdu, ancak yine de birinci sınıf bir taksi hizmeti veriyor.
Socar’ın işlettiği araç sayısı 6 milyonu, abone sayısı da 120.000’e ulaştı. Şirketin geçen yılki geliri, 2017’de 121.1 milyar won’dan 256.6 milyar won’a çıktı.
Şirketin CEO’su Park Jae-wook, “En son yatırım turu sayesinde Socar, koronavirüs salgını sırasında büyüme potansiyelini gösterdi,” dedi ve şirketin genç yetenekleri işe alarak ve hizmetleri geliştirerek rekabet gücünü daha da artıracağını sözlerine ekledi.
Socar Karşısında SK Telecom ve Uber İş Birliği
Mobilite sektörüne liderlik etme yarışı, pazarda yer alan mevcut ve yeni oyuncuların kendi operasyonlarını genişlettikçe muhtemelen daha da kızışacak. Zira hükümetin katı düzenlemeleri nedeniyle iç pazarda operasyonel anlamda güçlük çeken Uber yeni bir anlaşma yapmıştı. Operasyonel gücünü geliştirmek için de SK Telecom ile güçlerini birleştirdi. İlgili haberi SK Telecom ve UBER iş birliği yazısı ile sizlerle paylaşmıştık.
İki şirket, önümüzdeki yılın ilk yarısında araç çağırma hizmetleri için bir ortak girişim başlatmayı planlıyor. SKT ayrıca, bir taksi çağırma hizmeti ve bir navigasyon hizmeti yürüten, geçici olarak T Map Mobility adlı otomotiv hizmetleri birimini de faaliyete geçirecek.
UBER ise planlanan ortak girişime 100 milyon dolar ve T Map Mobility’ye 150 milyon dolar yatırım yapacak.