SK Telecom ile UBER İşbirliğine Gidiyor
- 20/10/2020
- 1
SK Telecom Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD merkezli araç çağırma şirketi Uber ile bir ortak girişim başlatacaklarını açıkladı. Sk Telecom Güney Kore’deki en büyük navigasyon hizmetlerinden biri olan T Map’in sahibi. Zira platform aylık 13 Milyon kullanıcıya sahip. Bununla birlikte Tmap Taxi uygulaması da ülkedeki ikinci büyük taksi çağırma uygulaması. Uygulamada 200.000 kayıtlı sürücü var ve aylık 750.000 kullanıcıya hacmine sahip.
Elinde böyle bir potansiyel bulunan SK Telecom da UBER ile iş birliğine giderek bu gücü daha verimli kullanmak istiyor. Birlikte kuracakları girişim T Map Mobility ismini alacak. T Map Taxi, T Map Auto, T Map Toplu Taşıma, T Map Otopark hizmetleri ile gücünü daha da arttırmış olacak.
Tüm bu güçlerin birleştirilmesiyle T Map Mobility’nin değerinin 2025 yılına kadar 4,5 Trilyon Won’a çıkarmayı hedefliyorlar. Tabi ki buradaki diğer ortak UBER’in piyasadaki hakimiyeti de yeniden güçlenmiş olacak.
Peki Neden UBER?
Uber ile ortak girişim, Kore’deki sürüş pazarını büyütmek için tasarlandı. Bu sebeple de UBER projeye 100 milyon dolar yatırım yapacak. Bununla birlikte T Map Mobility’e de ayrıca 50 Milyon dolar yatırım yapacak ve toplamda 150 Milyon dolar yatırım yapmış olacak.
Tüm bu planlar neticesinde açıklama yapan SK Telecom CEO’su Park Jung-ho, “Dünyanın en iyi mobilite platformu şirketi Uber ile, müşterilerin mobiliteye harcadıkları zaman ve parayı daha değerli amaçlar için kullanacağız.” dedi.
Koreli şirketin nihai hedefi, telekom hizmetini Uber’in 2029 yılına kadar kentsel alanlarda uçan araba hizmetleri sunmaya söz veren teknolojik becerisine aşılayarak mobilite pazarında güçlü bir oyuncu olarak ortaya çıkmaktır.
UBER Asya Pazarına Oynuyor!
Uber daha önce de Kore piyasasına girmeyi denedi ama olmadı. Sadece Uber değil aslında çoğu yabancı şirketler Kore piyasasına kolay kolay giremiyor. Halk nazarında milliyetçilik yan ağır basıyor yerli işletmeler ve çıkar grupları buna müsade etmiyor. Olacaksa da Kore’nin yerli ve milli Uber’ini biz yaparız deyip Koreli Tada şirketi işe girişti. 1.7 milyon aktif kullanıcıya sahip olan bir araç çağırma hizmeti olan Tada’nın başarısızlığı buna bir örnektir. Şirket, yeni bir ulaşım aracı sağlama vaadiyle başladı. Ancak, taksi işletmelerinin güçlü tepkisinin üstesinden gelemediği için lansmandan 18 ay sonra piyasadan çekilmek zorunda kaldı. Tada kısa süre önce bir şoför servisine geçti, ancak belirlenen sürücü servislerinin liderliğindeki sendikaların şiddetli direnişiyle karşı karşıya kaldığı için tekrar bocalıyor. SK bunun farkıda ve ona göre planını yapmış ve dersine çalışmış görünüyor.
Yalnızca bir mobil operatörken bilgi ve iletişim teknolojisi şirketine dönüşen firma klasik operatör firması kimliğinden sıyrılıp daha fazla yatırım alabilecek bir teknoloji şirketine dönüşmek için çok çalışıyor. Bu sebeple SK Telecom iş portföyünü başarıyla yeniden yapılandırdı. Akabinde dört temel iş alanına sahip bir teknoloji şirketine dönüştü: mobil iletişim, medya, güvenlik ve ticaret. Artık mobilite de SKT için temel bir iş haline geldi ve diğer işletmeleriyle ve yaptığı ortaklıklar ile de farklı bir sinerji yaratması bekleniyor…
One thought on “SK Telecom ile UBER İşbirliğine Gidiyor”