Kore’yle Ekonomik İlişkilerimiz Nasıl?
- 26/03/2018
- 0
Bu hafta Güney Kore – Türkiye arasındaki ticareti ve ekonomik işbirliğini ele alalım. Bunu izah ederken de lafı evirip çevirmeden soru-cevap şeklinde devletin resmi rakamlarıyla yapalım. İstediğiniz sorudan başlayabilirsiniz. :))
Güney Kore ile aramızda Serbest Ticaret Anlaşması (STA) var mı?
Evet, vardır. Taraflar arasındaki mal ticaretinin kademeli olarak serbestleştirilmesine ilişkin “Mal Ticareti Anlaşması” 1 Mayıs 2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Bu anlaşma neleri kapsıyor?
Bu anlaşma tüm sanayi ürünlerinde azami yedi yılın sonunda gümrük vergilerinin karşılıklı olarak sıfırlanmasını öngörmektedir. Ayrıca, anlaşma ile taraflar karşılıklı olarak hassasiyet arz edenler hariç olmak üzere tarım ürünlerinde azami on yılın sonunda gümrük vergilerini sıfırlamayı taahhüt etmişlerdir. Anlaşma kapsamında öngörülen tarife indirimlerinin tamamlanması sanayi ürünleri için 1 Ocak 2020; tarım ürünleri için 1 Ocak 2023 tarihinde gerçekleşecektir.
Hangi ürünlerde vergi indirimi var?
G.Kore tarafı çoğu sanayi ürünlerinin vergisini 5 yılda sıfırlayacak. Taraflar tarım ürünlerini 10 yıl sonunda vergilerini sıfırlayacaklar. Otomotiv, teknoloji ve sanayi ürünlerinin Türkiye’ye girişinde vergi indirimi olacak. Türkiye’den de Güney Kore’ye gıda ürünleri, sanayi ham maddeleri, kozmatik sanayide kullanılan ham maddelerde vergi indirimi olacak.
Türkiye Kore’ye en çok hangi tarım ürünlerini ihraç ediyor?
Ülkemiz ihracatı açısından önem arz eden; fındık, kayısı, tütün, kuru meyveler, buğday unu, bisküviler, makarnalar, zeytin ve ayçiçek yağı, bazı meyve ve sebze suları, konserve deniz ürünleri ve domates salçasında gümrük vergisi indirim söz konusu olduğu için en çok da bu ürünleri ihraç edebilmişiz.
Güney Kore’ye Tarım ve gıda ürünleri ihracat şartları kolay mı?
Kolay değil, ürünler analizine dikkat ediyorlar. Avrupa birliği standartlarının üzerinde bir gıda hassasiyetleri var. Kuru meyvelerdeki ilaç ve kükürt oranı, Ürünlerin paketlenmesi de ihracatta karşılaşılan ayrı bir sıkıntı. Güney Kore’nin bitkisel ve hayvansal karantina uygulamaları ve gıda güvenliği denetimleri çok sıkı. Yaş meyve ve sebzede zirai ilaç karantina gerekçesiyle ülkeye yaş meyve ve sebze ihracatımız mümkün değil. Benzer uygulama dondurma, et ve süt ürünleri için de geçerlidir.
Türkiye’ye gelen Koreli turist sayısı düşüyor mu?
Ekonomiyi konuşurken turizm de nereden çıktı demeyin. O da ilk okulda öğretilen tabirle bacasız sanayi. Koreliler en çok gezen millet. Gezmeye hatırı sayılır bir bütçe ayırıyor. Çok uzak da olsa listelerinde Türkiye’de var. Türkiye’ye gelmişken komşu ülkeleri de ekleyip bir haftalık tatil yapıyorlardı. Evet, maalesef, 2014 yılında tarihinin en fazla Koreli turist ( 225.593 kişi ) gören Türkiye, daha sonraki yıllarda bir düşüş yaşamış. 2015 yılından ( 202.425 kişi ), 2016 yılında % 52 oranında ( 97.411 kişi ) büyük bir düşüş yaşamış. Ama 2017 yılı sonu itibariyle toparlanma olmuş ve % 12 oranında bir artışla 109.113 Koreli Türkiye’yi ziyaret etmiş.
İki ülke arasındaki ticaret hacminde ne kadar artış olmuştur?
Türkiye’nin Güney Kore ile 2008’de yaklaşık 4,4 milyar dolar olan dış ticaret hacmi 10 yılda 2,8 milyar dolar artarak 7,2 milyar dolara ulaşmış. 2016 yılında Güney Kore’ye olan ihracat, bir önceki yıla kıyasla % 1,2 azalarak 443 milyon dolar seviyesine geriledi. Fakat 2017 yılında tekrar bir toparlanma olmuş. 2016 yılında Türkiye, Güney Kore’ye 519 milyon Dolarlık ihracat yapmış, buna karşılık bu ülkeden 6,4 milyar ABD Dolarlık ithalat gerçekleştirmiştir. Başka bir deyişle Türkiye, Güney Kore’ye sattığı her bir dolarlık mal karşılığı bu ülkeden 12,3 ABD Dolarlık mal satın almaktadır.
Güney Kore’nin Türkiye’ye ne kadar bir dış ticaret yatırımı var?
Güney Kore, 2016 yılında 495,4 milyar ABD Doları ihracat ve 406,2 milyar ABD Doları ithalat olmak üzere toplam 901,6 milyar ABD Dolarlık dış ticaret yapmıştır. Güney Kore Ankara Büyükelçisi Cho Yunsoo’nun yaptığı bir açıklamaya göre Güney Kore’nin Türkiye’de toplam 2,4 milyar ABD dolarlık bir yatırımı varmış ve bu yatırımın 700 milyon ABD Dolarlık yatırımı da 2016 yılı içerisinde gerçekleştirilmiş.
Türkiye’de yaklaşık kaç tane Kore şirketi var?
Diğer yandan Ekonomi Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 30 Haziran 2017 itibariyle 55,205 yabancı sermayeli firma bulunmaktadır ve bunların 326 tanesi Güney Kore sermayesine sahiptir. Bu arada Yine Merkez Bankası verilerine göre Türkiye’de yerleşik kişilerin Güney Kore’deki doğrudan yatırımları ise 40 milyon ABD Doları seviyesindedir.
Kore’de yaklaşık kaç tane Türk şirketi var?
Burada isim belirterek reklam yapmış olmayalım. 2002 dünya kupasından sonra gelip tutunmaya çalışan fakat pek de büyüyemeyen kozmetik, duvar kağıdı, araba yedek parça işleriyle uğraşan küçük işletmeleri ve kebapçıları da katsak bir elin parmaklarını geçmiyor. Yinede iyi niyet göstergesi olarak kendi öz sermayesiyle kurulan 20 tane şirket ancak vardır. Çünkü Kore’de yatırımcı olmak da zor.
İthalat dışında Kore’nin Türkiye’de faaliyet alanları neler?
Türkiye’deki büyük altyapı projelerinde Güney Kore firmalarının imzasını görebilirsiniz. Kore’nin yarı iletken, ekran, BİT (Bilişim ve İletişim Teknolojileri), otomobil parçaları, kimyasallar ve çelik endüstrileri küresel rekabet alanında birinci sıraya yerleşti. BİT alanında Samsung ve LG, otomotivde Hyundai Motor, çelikte Posco, altyapı ve güneş enerji sistemlerinde SK, sinema sektöründe CJ CGV gibi Kore şirketleri mecvut.
Sinema Sektörünün % 45’i: CJ CGV,
Türkiye’ye irili ufaklı 326’dan fazla Koreli şirket yatırım yapıyor. 2016’da Koreli şirket CJ CGV, Türkiye’nin en büyük sinema zinciri olan Mars Entertainment Group’u 800 milyon dolara satın aldı. Türkiye’deki sinema sektörünün % 45’ine sahip oldu.
Avrasya Tüneli, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Güneş Enerji Sistemlerinde: SK
Kore’nin telekom ve enerji’de en büyük firması SK, Türkiye’de büyük altyapı projelerinde etkileyici başarılara imza atıyor. Üçüncü köprü ve Avrasya Tüneli, Kore ortaklı şirketler tarafından başarıyla inşa edildi. Şu anda Çanakkale Köprüsü, Türk ve Koreli SK şirketlerin oluşturduğu konsorsiyum tarafından inşa ediliyor. Türk ve Koreli şirketlerin oluşturduğu bir başka ortak girişim, Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santralini kuruyor.
Sonuç olarak ne eklemek istersiniz?
Aslında eklenecek pek bir şey yok. Çünkü rakamlar ve sonuçlar ortada. Kore’nin dışarıdan aldığı ürünlerin sadece %1 Türkiye’den. Türkiye’nin özellikle teknolojik ve otomotiv alanlarında dışarıdan aldığı ürünlerin % 27’si Kore ürünleri. Kore’nin en çok ithal ettiği ve gümrük vergisinden muaf olmasına rağmen tarım ve gıda ürünlerimizi Kore’ye satamıyoruz. Bunun yollarını bulmamız lazım.
Büyükelçi Ersin Erçin Beyin Gayretleri
Aralık ayında Seul’da göreve başlayan Büyükelçi Ersin Erçin Beyin gayretleriyle ekonomik rakamlarımızın ve ticari ilişkilerimizin daha da bir ivme kazanacağını düşünüyorum. Çünkü Ersin Bey, Koreli şirketlerle görüşmelere hızlı başladı. Sosyal medyadan takip ettiğimize göre yoğun bir programı var. G.Kore’yi tanımaya, büyük şirketleri yerinde ziyaretle, Kore’nin gazetelerine mülakat vererek, Türkiye’ye daha fazla yatırım yapmaya ikna etme girişimleri meyvelerini vereceğini düşünüyorum.
Ekonomi ve ticaretle ilgili bir konuda çok rakama boğmadan yüzeysel izaha çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Aslında sözü daha fazla uzatmaya, sosyal mesaj vermeye veya bir yerlere gönderme yapmaya gerek yok anlayan anlıyor.
Her gün 2 bin’den Fazla Okuyucu
Ayrıca her gün 2 binden fazla okuyucunun yazıları takip etmesi beni çok mutlu etti. Doğru ve tarafsız bilgileri ve rakamları net vermeye çalışıyorum. Gerek G.Kore yetkilileri tarafında, gerekse Türkiye tarafında özelden teşekkür mailleri alıyorum. Sizlerde yazıları yönelik yorum ve düşüncelerinizi yazabilirsiniz. Özelden mail yazmak isteyenlere de mail adresim. gazifelek@gmail.com
Gelecek hafta görüşmek üzere esen kalın efendim.
Rakamların Baz Alındığı Kaynaklar:
1- STA ve Ekonomik Rakamlar: https://www.ekonomi.gov.tr
2 DEİK Güney Kore Raporu: https://www.deik.org.tr/uploads/guney-kore-raporu.pdf
2- Türkiye Turizm Rakamları: http://www.istanbulkulturturizm.gov.tr/TR,71515/turizm-istatistikleri.html
TurkishEveryDay
“Başka bir deyişle Türkiye, Güney Kore’ye sattığı her bir dolarlık mal karşılığı bu ülkeden 12,3 ABD Dolarlık mal satın almaktadır.” <<< Çok manidar ve can alıcı bir nokta!