Kore’ye gelen Türklerin karşılaştıkları ilk sıkıntı dil problemi diyebiliriz. Eğer İngilizcesi derdini anlatacak kadar değilse veya Koreceye karşı da özel ilgisi yoksa; Kore’de dilsiz bir insana dönüyor ve dante gibi ortada kalabiliyor. Allah’tan her yerdeki ücretsiz Wi-Fi internet imdadınıza yetişiyor. İnternet olsa da neyi aradığınızı ve nerede, nasıl bulacağınıza yardımcı olmak amacıyla çok gerekli gördüğüm için yazıyorum.

Öncelikle şunu belirtelim Kore’ye gelene kadar indirmediyseniz öncelikle aşağıda belirteceğim ve sadece Kore’de işinize yarayacak bazı telefon uygulamalarını indirmeniz lazım.

Hava alanında haftalık veya aylık internet paketi olan Egg uygulamasını satın alın deriz. İnternet yoksa herhangi bir telefon kulübesinde ücretsiz turist yardım hattı 1330’ü arayabilirsiniz. İngilizce olarak bilgi alabilirsiniz.

İnternete ulaştıktan sonra Kore Turizm Organizasyonlarını internet sitelerinde bilgi alabilirsiniz. Anlık dil çeviri ihtiyacı için, Kore’de en popüler olan Naver’ın sözlüğü (dic.naver.com) telefon uygulamasını da indirmekte fayda var. İnternet sitelerinde www.visitkorea.or.krkorea4expats.com ve sadece şehirler için angloinfo.com/seoul , hapskorea.com ve Daegucompass.com , gibi sitelerden İngilizce bilgilere ulaşılabilir.

Nereye nasıl gideceğinize gelirsek. Kore’de Google Haritalarını pek tavsiye etmiyoruz. Çünkü Kore’de yaygın değil ve çok doğru çalışmaz. Onun yerine Kore’nin kendi portal olan Naver ve Kakao uygulaması  İngilizce ve farklı dillerde sunan kapsamlı harita uygulamasını kullanmanızı öneririz. Adres bulmadan gideceğiniz yere alternatif ve ulaşım yolları, otobüs, taksi veya metro istasyonlarına kadar bilgiye ulaşabilirsiniz. Ayrıca yürüyerek veya bisikletle gidecekler için rota bulucu, sokak kamera görünümü var. Nerede olduğunuzu bilmiyorsanız; Naver ve Kakao uygulamasında konum göndererek size ulaşmalarını sağlayabilirsiniz.

Kore’de, Kakao Taksi çok yaygın ve ucuz diyebiliriz. Kilometre açılış 3000 Won ve ortalama 4.000-5000 Won’a Seul’da şehir içi çoğu yere gidebilirsiniz. Mesela İstanbul Avrupa yakasından Anadolu yakasına geçtiğinizi düşündüğünüz uzaklığa 10.000 Won’a gidilebiliyor. Korece de olsa bulunduğunuz konum veya adrese ücretsiz taksi çağırma uygulaması var.  Siyah renkli özel taksiler hariç taksicilerin çoğu İngilizce bilmiyor. Seul’de iseniz ve gideceğiniz yeri biliyorsanız, diğer taksilere göre pahalı olsa da  www.intltaxi.co.kr adresinden uluslararası taksilerden adrese çağırabilirsiniz.

Harita uygulamalarına ek olarak, başka şehirlere yolculuk yapacaksanız; www.letskorail.com ve www.hticket.co.kr  adresinden şehirlerarası otobüs hizmetleri ve bilet alabilirsiniz. Hava alanında inince herhangi bir marketten veya metro istasyonunda T-Money ön ödemeli ulaşım kartı almanız gerekir. İstediğiniz kadar para yükleyebilirsiniz. Türkiye’deki İstanbulkart gibi her türlü ulaşımda geçiyor ve aktarmalarda indirimli oluyor. GS ve 7 Eleven Marketlerde de satılıyor.

Bunların dışında büyük AVM ve süpermarketler her ayın ikinci ve dördüncü pazar günleri kapalı oluyor. Neden derseniz; Bakkallar ve küçük esnaflar da düşünüldüğü için. Kore’de sinemaları merak ediyorsanız, en yakın yerde sinema film bileti almak için cineinkorea.com adresine bakabilirsiniz.

Myeong-dong, Hongdae ve Incheon Havaalanı gibi bazı bölgelerde, turistlere özel sorunlara yardımcı olacak turist karakolu var .Yangın için 119 ambulans ve acil durumlar için 112’yi aranabilir. Kore Polis Teşkilatı ayrıca, www.lost112.go.kr adresinde adresinde kayıp kişi/ eşya için de hizmet veriyor. Ayrıca çağrı merkezi (1577-1366) 13 dilde yıl boyunca sığınma, göçmen meselelerinin yanı sıra mağdurları için danışmanlık hizmeti veriyor. Bir haftadan fazla kalacaklar için otel pahalı olursa geceliği 30.000 – 40.00 Won ‘a eşyalı Guest House  kiralık pansiyon odalarda kalabilirsiniz.

İşin ehli olanlara tekrar mahiyetinde olsa da insanlık hali her an herkese lazım olur diye yazma gereği duyduk. Umarım Kore’de tatilinizin güzel geçmesi için faydalı bilgiler olmuştur.