Bu yazıda ise doğum oranın azalmasının getirdiği sonuçları değerlendireceğiz. Yetkililerin açıkladığı verilere göre; Kore’de öğrenci sayısı %2.5 oranında azalmış. Güney Kore’deki ilk v e orta dereceli okul öğrencilerinin sayısı bu yıl bir önceki yıla göre % 2,5 ve üniversitelere kayıtta % 2.3 azalırken yabancı öğrenci kaydı %18.8 oranında artış göstermiş.

     Eğitim bakanlığının yıllık verilere göre,1 Nisan 2017 itibarıyla anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liseye gelen öğrenci sayısı bir yıl öncesine göre yaklaşık 167.000 kişi azalarak 6.46 milyona ulaştı. Ortaokul öğrencilerinde % 5,2 azalma ve lise öğrencilerinde % 4,7 oranında azalma görülmüş.

    Ancak, ilköğretim öğrencilerinin sayısı % 0,1 artarak 1,384 öğrenci olmuş. Diğer taraftan çok kültürlü ailelerden gelen öğrenci sayısı, bir önceki yıla göre %10,3 artarak 109.387’e ulaşmış. Yani bu çok kültürlü ailelerin çocukları tüm öğrencilerin % 1.9’unu oluşturuyor. “Çok Kültürlü Aile”ler ifadesine bir açıklık getirelim. Anne veya babasında birinin Koreli olmadığı ailelere deniyor. 2012’den bu yana ilk kez çok kültürlü öğrencilerin sayılarının 100.000 eşiğinin üzerine çıkmış.

    Öğrenci sayısındaki düşüşe rağmen ana okulları, ilkokulları, orta ve lisedeki öğretmen sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,2 oranında artarak 492.187’ye yükseldi. Yani düz hesap yuvarladığımızda; Kore’de 500 bin öğretmen görev yapıyor. 

  Öğrenci sayısındaki azalma, sınıf başına düşen ortalama öğrenci sayısını da azaltmıştır. ilköğretimde 22.3, orta okullarda 26.4 ve liselerde 28.2 olmuştur. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı sırasıyla ilköğretim okullarında 14,5, orta okullarda 12,7 ve lise için 12,4 öğrenci olmuştur. Okullar tam gün eğitim, sabahçı öğlenci uygulaması yok. Çoğu üniversitelerin de ikinci öğretimi yok.

   Nüfus azalmasına rağmen okullaşma yeni okullar yapma, sınıf sayısını artırmaya  az da olsa devam ediliyor. Mevcut okul sayısı toplam 20938. 1 Nisan itibariyle, ana okulları, orta okullar ve lise sayısı bir önceki yıla göre yüzde 0,5 oranında artarak 20.938 oldu.

    Üniversiteye kayıtlı öğrenci sayısı, bir önceki yıla göre% 2.3 azalmış. Şuan üniversitelerdeki kayıtlı toplam öğrenci 3.43 milyona gerileyerek 2011 yılından bu yana en düşük düşüş seviyesine inmiştir. Bu düşüşün sebebi nüfus artış oranına bağlı düşüş.     

     Üniversiteye kayıtlı öğrenci sayısı azalınca üniversitelerin puanları düşürelim de tercih eden herkesi üniversiteye yerleşsin anlayışı da yok. Her yıl kontenjan neyse o. Bazı üniversiteler, yabancı öğrencilerin de tercih etmediği çoğu bölümler öğrenci bulamadığı için kapatıyor. Sadece üniversite mezun sayısını artırmayı düşünmüyor ve kaliteyi koruyor.

     Fakat Güney Koreli üniversitelerde okuyan yabancı öğrencilerin sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre% 18.8 artarak 123.858’e yükselmiş. Burada dünyadaki üniversiteler arasında en iyi 500 üniversite arasında 16 üniversite yer almaktadır. Bizim bir tane bile üniversitemiz yokken İlk 500’de Kore’nin bu kadar üniversitesinin olması yabancıların neden Güney Kore’ yi tercih ettiğinin de cevabını veriyor.

        Blog yazılarımda bu tür bu verileri neden mi paylaşıyorum? Verilen rakamların yanına uzun uzun yorum yazarak hem yazıyı uzatmadım hem de  sizi sıkmak istemedim.  Ülkenin eğitimdeki yerini, okullaşma oranlarını, öğrenci, öğretmen, sınıf sayısını kıyaslayarak Güney Kore hakkında az bilgisi olan ya da hiçbir bilgisi olmayanlara ülkenin eğitiminin kabaca resmi çizmeye çalıştım. Ben fazlasıyla istifade ettim. Umarım faydalı olmuştur. Bu ve bunun gibi bazı yazıları Facebook veya Naver blog sayfamda paylaşmıştım ama daha geniş vakitte yazıları gözden geçirip, temize çekip, derli toplu tekrar bu adreste yayınlıyorum.

Yazıları okumaya, takibe devam edin. Soru, öneri veya görüşlerinizi ekleyebilirsiniz.

Kore hakkında başka bir konuda görüşmek üzere.

Selamlar.