Kore’de düğünlerde para takmak, gelin ve damadı tebrik etmenin ötesinde bir seremoni… Bizdekine benzeyen yönleri olduğu gibi bize ters düşen yanları da var. Sizin için Kore’nin düğün törenini ve takı merasimini anlatalım.

Kore’deki düğünlerde de kim ne kadar taktığının hesap ve defteri tutuluyor. Daha sonra aynı miktarı takıyorlar. Seul de ortalama 200 ile 400 kişilik davetlinin katıldığı düğün salonlarında düzenleniyor. Yemekli olanlar hariç genelde bizdeki gibi nikah salonlarında 1 veya 2 saatlik törenler oluyor.

Hediye Yerine Para

Ev eşyası hediye vermek yerine, genellikle bizim Kore’de bulunduğumuz yıllarda en az 30 bin won takılırdı. Şimdi ise ortalama 50.000 won (38$) ile 300.000 won arasında değişen para miktarı, konuğun ev sahipleriyle ne kadar samimi ve yakın olduklarına göre değişiyor. Düğün yemekli ise en az 50 bin won takmak gerekiyor. Evli çiftlerin düğün yemeğine katkı olsun diye.

Kore’de düğünde takılan paraların aynen geri ödenebilmesi için bir defter tutma uygulamasının 1392-1910 Joseon Hanedanlığından beri varmış. Bizdeki takı şekli yerine paralar bir zarfa konuluyor, üzerine veren kişinin isim yazılıyor. Son zamanlarda  bankadan hesaba para transferi ve KakaoTalk ödeme şekliyle de mesajla para gönderme yapılabiliyor.

Ektiğini Biçen Kaynanalar

Elbette verilen paranın miktarı, bir arkadaşlığa ne kadar değer verdiğini tam olarak temsil edeme ama arkadaşının düğününde ödediğinin yarısını bana ödediğini öğrenince, biraz hayal kırıklığı yaşıyorlar. Yaşlılar genelde ektiklerini biçiyor. Sen bizim oğlan evlenirken 50 takmıştın ben de 50 veriyorum kusura bakma diyor. Ajummalar, kaynanalar az taktığını defterde öğrenince senin kızın düğününde sen görürsün modu.

Kore düğünlerin çoğunun üç tanımlayıcı özelliği: düğün salonunda yapılır, yaklaşık 200 ila 300 misafir ağırlar ve yaklaşık bir saat sürer. Tahmini gelecek konuk sayısına göre salon ve süresi belirleniyor. Şunu da ifade etmeden geçmeyelim. Damat evin en büyük oğlu ise düğüne daha bir özen gösteriliyor, masraftan kaçınılmıyor. Ne alaka diyen okuyucularımız için izah edecek olursak; Kore ataerkil bir kültürden geldiği için ve soyun devam oğlandan devam edeceği inancı. Ayrıca evin en büyük oğlu anne ve babasına bakmak hatta gerekirse aynı evde beraber kalmak zorunda. Neyse konu dağılmasın. Bazıları sadece çiftin maksimum 200 veya 300 misafir getirmeyi vaat etmesi durumunda davetliler rezervasyonla alınıyor.

Otellerdeki törenler genellikle iki saatlik bir süreyi kapsar ve konukların yemek yerken töreni izleyebilmeleri için koridorun her iki tarafında masalar ve koltuklar düzenlenir.

Ortalama Bir Düğün Masrafı

Sıradan bir otelde yapılan bir düğünde ortalama çiftler, bir otelde bir yer kiralamak için otel/salon kirası en az 5 milyon won. Yemekler buna dahil değil ve yemek hizmetleri için kişi başı 50.000 won ile  açık büfe/alkollü içecekler olma duruma göre 120.000 won arasında ödeme demek. Eğer otelde değilde çiftler klasik bir düğün salonu rezervasyonu için 1 milyon won ile 3 milyon won arasında ve yemek için misafir başına yaklaşık 40.000 won ile 50.000 won arasında ödeme yapması gerekiyor.

Bir bahçede veya bir restoranda birkaç saat süren düğünler daha ucuz değildir. Seul merkezli bir düğünde insanlar küçük düğünlerin daha küçük bütçe anlamına geldiğini düşünüyorlar, ancak oldukça yanılıyorlar nerdeyse  taze çiçek süslemeleriyle aynı masraf çıkıyor.

Bazı çiftler, genellikle ebeveynlerinin isteği üzerine, klasik ve en ucuza bir nikah töreni yapıyor. Tören bittikten sonra ayrı bir odada sadece akrabalarıyla özel bir yemekli resepsiyon düzenliyor. Yine de takıdan gelecek parayla göre değişir.

Düğün davetlilerinin en az yarısının veya daha fazlasının çiftin ebeveynlerinin tanıdıkları olduğu durumlarda, çiftler genellikle kendi arkadaşlarını bizdeki kına gecesi gibi özel davete veya düğün öncesi fotoğraf çekimine benzer ayrı bir buluşmaya davet eder.

Düğün Özel Fotoğrafı

Bizdeki gibi Kore düğünlerinde öncesi ve sonrası fotoğraf çektirme kültürü yaygın. Evlenecek çift için özel düğün paketi sunarlar. “Seu-deu-mae” adı verilen bir paket anlaşmayla, hem düğün gününde hem de düğün öncesi fotoğraf çekimlerinde çift fotoğrafçılarına, kiralık elbise ve smokinlere, tam makyaj ve saç modeline sahip olmalarını sağlar. Beş saatten fazla sürer fotoğraf çekimleri. Düğün paketi 10 bin dolara varan paralar.

Kore’deki bu kadar çok  gösteriş, masraf ve düğünün ticari havasına rağmen, birçok çift yasal olarak evlilik cüzdanını/ anlaşmayı imzalamaz. Neden mi?

Bazı Koreliler Evlilik Cüzdanını İmzalamıyor

Kore düğünlerinde bizdeki gibi nikah memuru veya görevli olmaması uzun zamandır yapılan bir uygulama. Çiftler evliliklerini yasal olarak nüfusa kaydetme ve evlilik cüzdanına imzayı sonraya bırakıyor hatta bazıları ilk çocuk doğunca yeni doğan çocuklarına kimlik cüzdanı alana kadar erteliyor. Bunu taraflarda pek problem etmiyor. Bazıları da düğünden bir iki ay sonra  nüfusa bildiriyor. Ancak son zamanlarda, bazı çift evliliklerini yasal olarak hemen resmi hale getiriyor, çünkü evli çiftler için konut veya araba kredisi evlilik cüzdanına bağlı.

Koreliler, daha inşaatları bitmeden bir yer için başvurarak yepyeni daireler satın almayı seviyorlar çünkü dairelerin değerinin yalnızca zaman içinde artması bekleniyor. Başvurunun başarısı, bir dizi uygunluk kriterine göre başvuru sahibinin kaç puan aldığına bağlı olacaktır.

Yeni evliler için de faydalar olsa da, bazı çiftler, tek kişilik bir ev uygulamasından yeni evlilerden daha iyi bir anlaşma elde edeceklerine inandıkları için, düğünlerinden sonra bile kağıt üzerinde bekar kalmaya karar veriyorlar.

Pandemi Düğünlere Katılımı Düşürdü

Uzmanlar, kısmen pandemi nedeniyle son yıllarda daha fazla çiftin alışılmadık düğünler yaşayabildiğini söylüyor. Düğüne konuk sayısını farklı zamanlarda 50’nin altına veya 100’ün altına düşüren pandemi kısıtlamaları, toplumu daha küçük düğünler yaşamaya zorladı.

Yabancı Çiftler

Kore’de düğünlerde en çok zorlanan da yabancı damatlar veya gelinlerdir. Hangi tarafın dediğine göre olacak, Koreli olmayan taraf Kore’deki kısmı küçük aile içerisi bir tören olsun isterken Korelinin ailesi bizim oğlanın çok arkadaşı var ve o  evin en büyük oğlu, bu yüzden bizim istediğimiz gibi ve anlı şanlı bir düğün olsun ister.

Yazının Kaynağı: Bu yazı Korea Joong Ang Daily gazetesinin başarılı gazetecilerinden ESTHER CHUNG’un 31 Temmuzda yayınlanan [WHY] Business meeting or wedding? Korea’s unique wedding culture  başlıklı yazısından alıntı yapılmıştır.