Kore'de Ameliyathanelerde CCTV Kamera Zorunlu Olacak

Kore Ulusal Meclisin Sağlık ve Refah Komisyonu ameliyathanelerde CCTV kameralarını zorunlu kılan bir yasa tasarısını onayladı.

Tıbbi yanlış uygulamaları ortadan kaldırmayı amaçlayan yasa tasarısına bazı doktorlar da karşı çıkıyor ve mahremiyet haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne dava açacaklarını söyledi.

Yasa yayımlanmadan önce bir genel kurulda görüşülüp oylanması gerekiyor. Eğer yasa Salı günü geçerse, ilk iki zorunlu olmayacak ama iki yıl sonra zorunlu olarak yürürlüğe girecek.

Kanun, hastane ameliyathanelerine dış hatlarla bağlı olmayan CCTV kameralarının kurulmasını zorunlu kılacak. Hastalar sesin kapatılmasını talep edebilir ve hastaneler, yasal işlemlerde kamu kurumlarından talep olduğunda veya hem hasta hem de cerrah kabul ettiğinde görüntüleri kullanıma sunulabilecek.

Doktorlar ve Cerrahlar, haklı bir nedeni varsa, örneğin ameliyat ertelenirse hastanın hayatı tehlikeye girerse veya bir hastanın hayatını kurtarmak için yüksek riskli bir ameliyat yapılırsa, filme çekilmeyi reddedebilir.

Realmeter tarafından yapılan ankete göre, yanıt verenlerin yüzde 78,9’u kapalı devre (CC) TV kameralarının kurulmasını desteklediklerini söylerken, sadece yüzde 17,4’ü bu fikre karşı çıktığını, kalan yüzde 3,6’sı ise kararsız olduğunu söylemiş.

Yasa tasarı, özellikle genç doktorlar ve kıdemli doktorlar adına operasyon gerçekleştirdiği bazı kliniklerde gevşek prosedürler de dahil olmak üzere bir dizi skandal tarafından harekete geçirildi.

Güney Kore’deki bazı doktorlar, ameliyathanelere güvenlik kameraları kurulmasını gerektiren bir yasa tasarısının kabul edilmesine şiddetle karşı çıkıyorlar, çünkü hareketin cerrahi prosedürleri olumsuz etkileyeceğini ve potansiyel kişisel veri sızıntısı olarak hizmet edeceğini düşünüyorlar.