Kore otomotiv sektörü alarm veriyor

Kore’den istatistiksel rakamlar ve güncel bilgiler aktarmaya devam edelim. Konumuza geçmeden önce son ihracat rakamları ve ekonomi piyasası hakkında bilgi verelim.

 

Güney Kore’nin Eylül ayı ihracatı 55,1 milyar $ dolar olmuş. Bu rakam Kore’nin 1956’dan bu yana, 61 yıldaki en yüksek aylık ihracat rakamıymış. 1 Ekim’de açıklanan ihracat ve ithalat verilerine göre de  13,7 milyar $ dolar ticaret fazlası vermiş.
Bir başka bilgi de elektronik devi Samsung’dan. Samsung Elektronik, üçüncü çeyrekte (12.8 milyar $) kâr ederek, (önceki yıla göre neredeyse üç kat artarak) bir rekor kırmış. Samsung, Koreli tüm şirketlerin ürettiği toplam faaliyet kârının yaklaşık % 28,7’sini gerçekleştirmiş.

 

Kore’de ihracat artmış ama

Gelelim esas konumuz olan otomotiv sektörüne. Otomotiv ihracatı cep telefonu ve yarı iletken teknoloji ürünlerin satışı  kadar parlak değil. Açıklanan son verilere göre Koreli otomobil üreticilerinin üretkenliği son yılların en düşük seviyesinde. Kore yıllık ortalama 4.65 milyon otomobil üretirken, bu rakam geçen yıl 4.23 milyona düşmüş.

Eğer düşüş bu şekilde devam ederse, yerli otomobil endüstrisi hem iç piyasada liderliğini kaybedecek hem de dış piyasadaki gücünü azaltacak.
ABD’li otomobil üreticisi, GM Kore, Hyundai ve kardeş şirketi olan Kia’nın ardından pazar payının yüzde 14’ü ile geçen yıl itibariyle ülkenin üçüncü büyük otomobil üreticisiydi. Ancak Hint otomobil devi Mahindra & Mahindra’nın Koreli birimi olan SsangYong Motor, ilk kez Eylül ayında iç pazarda 3.sıraya çıkarak tarihi rekor kırdı.

GM Kore’nin düşüşü şirketi kara kara düşündürüyor. Koreden çekilmeyi de düşünüyordu ama şimdilik şirketin başına Hindistanlı Kahire Kazem’ı getirerek krizi aşmaya çalışıyor.

Dördüncülüğe düşmesinde işçi maliyetleri ve AR-GE’ye diğer markalardan daha fazla pay ayırması ve kompakt otomobil piyasasına olan ilginin azalması etkili oldu. GM Kore, Ocak-Eylül ayları arasında ülkeye 401.980 adet sattı ve geçen yıla göre% 7.5 düşüş kaydetti.

Neden otomotiv satışları düşüşte

Çünkü Çinli otomobil yükselişte. Bir zamanlar kalitesiz ve ucuz işçilikten dolayı alay edilen Çin ürünleri tüm dünyayı ele geçiriyor. Bu araba piyasasında da kendini göstermeye başladı. Çin sadec Asya’ya değil Avrupa piyasasına da göz dikmiş durumda.
Geçtiğimiz ay Almanya’da düzenlenen International Motor Show ‘da, Çinli Chery Automobile, kendi spor araçlarını ve elektrikli konsept otomobillerini sergilediği bir stand açtı ve şirket ilk kez Avrupa’da bir motor fuarına katıldı.
Bilmeyenler için  Chery, sınırlarını aşan birçok Çinli otomobil üreticisinden biridir. Çin pazarındaki paylarını sadece son üç yılda yaklaşık % 38’ten yaklaşık % 50’ye yükseltmiş bir marka.

Güney Kore Çin’e de otomobil satıyordu ancak Kore Endüstriyel İktisat ve Ticaret Enstitüsü’nden alınan verilere göre, Koreli otomobil üreticileri Çin pazarında yerini kaybetmeye başlamış. Çin pazarındaki payları 2014’te yüzde 9’dan Mayıs ayında yüzde 4’e düşmüş.

Bu düşüşte Çin’in Kuzey Kore’nin füze denemelerine destek çıkması ve Amerika ve Güney Kore’yi boykot etmesi etkili oldu.
Koreli otomobiller kalite ve teknoloji bakımından Çinli otomobillerin üstündeydi, ancak son zamanlarda Çin otomobillerin de kalitesini artırması ve ucuza mal edip rekabet gücü kazanmasıyla tersine dönmeye başladı. Çin marka gücüyle Alman, Japon ve Amerikan arabalarıyla yarışır duruma geldi. Kalite bakımından Çinli otomobil üreticileri, Kore firmaları da dahil olmak üzere dünyadaki diğer üreticileri yakalamış durumda.

Kore piyasasında Çin’in etkisinin bu kadar güçlü olmasında iki faktör var. Birincisi kaliteyi artırması bir diğer gücü de uygun fiyat. Çin’de en çok satan spor aracı olan Great Wall Motors Haval H6, aynı konsepteki Hyundai Tucson’un yaklaşık yarı fiyatına (15.200 $) satılıyor.

Bu yılın başlarında, Pekin merkezli BAIC Motor’dan bir SUV olan Kenbo 600, Kore’de 20 milyon won (17.600 $) fiyat etiketi ile piyasaya çıktı. Ağustos ayı itibarıyla 260 adedi Kore’de satıldı.

Bir zamanlar dünyanın beşinci büyük otomobil üreticisi olan Kore, geçen yıl altıncılığa doğru adım atarak yerini Hindistan’a bıraktı. Şu anda yedinci olan Meksika bu oranla Kore’yi bu yıl sonunda daha da aşağı yedinciliğe çekebilir.

Kore otomotiv sektörü, bu kötü gidişi durdurmak için kolları sıvayıp alternatifler üretmeye başlamalı. Belki de başlamıştır. Birkaç aya kadar izlenecek  politikalar, Kore’ deki otomotivin geleceği hakkında bize fikir-ipuçları verecektir.
Bizi izlemeye devam edin.