Ülkelerin aşılar için sürekli bir küresel rekabet içinde olması ve yeni virüs varyantlarının ortaya çıkması konusundaki endişeler arasında Kore, COVID-19 aşılarının yurt içi gelişimini hızlandırmaya çalışıyor. Kore, bu işi biraz ağırdan mı alıyor? Yoksa bekle gör politikasıyla kendini garantiye mi alıyor? haberimizi okuduktan sora karar sizin.

Sputnik V İçin Rusya Güney Kore İşbirliği

Güney Kore Covid19 aşısı için Rusya ile devam eden görüşmeleri son viraja girmek üzere. Rusya “Sputnik V” adıyla piyasaya süreceği aşının geliştirilmesi için Güney Kore ile mutabakat sağlamıştı. diye daha önce haberini yapmıştık.

Bilindiği üzere, henüz geçtiğimiz günlerde Kore belirli ilaç şirketleriyle sözleşmelerle bol miktarda doz temin etmişti. Buna rağmen bazı tıp uzmanları ülkenin uzun vadede diğer zoonotik hastalıklara hazırlıklı olması gerektiğini söylüyor.

Ülkenin yeni ortaya çıkan hastalıkların kontrolünden sorumlu merkezi klinik komitesi başkanı Oh Myoung-don, koronavirüsün yıllık aşılama programı gerektiren grip gibi endemik hale gelebileceğini düşündüğünü söyledi.

Oh, Ulusal Tıp Merkezi tarafından düzenlenen bir basın toplantısında, “Virüsle yaşamak zorunda kalacağız. COVID-19’u ortadan kaldırsak bile, dünyanın COVID-21 veya COVID-22 ile karşılaşabilme ihtimali var. Çünkü gelecekte hayvanlardan kaynaklanan benzer zoonotik hastalıklar yeniden ortaya çıkabilir.” dedi.

Bu bağlamda, ülkeye yerli koronavirüs aşıları geliştirme çabalarını artırma çağrıları artıyor.

Kore’nin Aşısı Ne Zaman Gözükecek?

Gıda ve İlaç Güvenliği Bakanlığı’na göre, şu ana kadar beş yerli ilaç şirketi – SK Bioscience, EuBiologics, Cellid, Genexine ve Geneone Life Science – koronavirüse karşı aday aşılar için klinik denemeler yapmak üzere onay aldı.

SK Bioscience ve EuBiologics, Novavax aşısında kullanılan ve koronavirüsten bir başak proteini enjekte ederek alıcıda bir bağışıklık tepkisi oluşturan sentetik antijen aşıları üzerinde çalışıyor.

Cellid, AstraZeneca ve Johnson & Johnson tarafından geliştirilenler gibi bir viral vektör aşısı geliştirirken, Genexine ve Geneone Life Science DNA aşıları üzerinde çalışıyor.

Beş şirket halihazırda Aşama 1 veya 2 klinik deneyler yürütüyor. Bu yüzden sağlık yetkilileri bir veya ikisinin, yıl sonunda düzenleyici onayı aramadan önceki son adım olan Aşama 3’e ilerlemesini bekliyor.

Bu, yerli aşıların gerçek kullanımının gelecek yıldan itibaren geçerli olacağına dair umutlara yol açtı.

Engel varsa Çözüm de var

Ancak, aşı geliştiricilerinin on binlerce gönüllüye ihtiyaç duyduğu Faz 3 klinik denemelerini yürütmesi zor olacak. Çünkü pek çok ülke çoktan aşılama programlarına başladı. Bu noktada, araştırma aşıları almaya istekli katılımcıları işe almak oldukça zor olacak.

Bu tür zorluklarla karşılaşan hükümet, geliştirme döneminde ihtiyaç duyulan gönüllü sayısını azaltmanın yollarını arıyor.

İlaç Bakanlığı firmalara karşılaştırmalı klinik araştırmalar yürütmelerine izin vermeyi planlıyor. Bu şekilde firmalar, ilaçların güvenliğini ve etkililiğini halihazırda geliştirilmiş aşılarla karşılaştırarak teyit edebilecekler.

Bakanlık tarafından değerlendirilen bir başka seçenek de 3. Aşama klinik denemelerini atlamak. Denemeleri atlayıp ICP üzerine incelemelerle değiştirmek.

ICP Nedir?

ICP, bir aşının etkinliğini dolaylı olarak değerlendirmek için kullanılabilen bir göstergedir. Gösterge aracılığıyla araştırmacılar, antikor değeri ve süresi gibi çeşitli göstergeleri görebiliyorlar. Bu şekilde yeni geliştirilen ilacın özelliklerini, kanıtlanmış etkinliği olan diğer aşılarınkilerle karşılaştırabilecekler.

Sağlık bakanlığı, yerli aşı geliştirmeyi desteklemek için 68 milyar won (61 milyon $) ayırdığını söyledi. Ayrıca geliştiricilerin yılın ikinci yarısında Faz 3 denemelerini başlatabilmeleri için her türlü çabayı göstereceğini söyledi.

Ayrıca bakanlık, diğer hükümet organlarıyla işbirliği içinde ve yakın devlet-özel sektör işbirliği yoluyla hammadde tedarik zincirleri üzerine stratejiler oluşturuyor. Bir yandan da klinik araştırmalar için katılımcıları işe alma konusunda firmaları aktif olarak destekleyecek.