CGV Cinema nedir ve nasıl kuruldu desek?

Senin yazılarındaki gibi söylemek gerekirse; şeker üretiminden sinemaya uzanan bir yolculuğun hikâyesi bu aslında… CJ Grup, 1953’te Samsung’un kurucuları ile beraber bir gıda, perakende ve lojistik şirketi olarak kuruldu. CJ “İyi Şeker” anlamına geliyor. Grup, 1993’te çeşitli iş kollarına ayrıldı. Bir zamanlar Samsung’u da bünyesinde barındırsa da büyüdükçe yeni büyük şirketler ortaya çıktı. CJ, CGV ile birlikte eğlence sektöründe faaliyet gösteriyor.

CGV Cinema Club nedir?

CGV Cinema Club Türkiye’deki müşterilerimize özel avantajlar sunmak adına kurduğumuz çok özel bir üyelik sistemidir. Öyle ki CGV Cinema Club üyelik sistemi sayesinde bir çok özel hediyeye de kavuşma imkanı bulunmaktadır. Bu çok özel hediyeleri merak ediyorsan hemen aşağıdaki listeye bir göz at lütfen:

  • 8 bilet puanına bir 2D – 3D bileti hediye,
  • 10 bilet puanına bir IMAX bileti hediye,
  • 8 büfe puanına 1 orta menü hediye,
  • 3D gözlüklerimizde 0,50 kuruş indirim,
  • Kişiye özel yapılan kampanyalar
  • VIP, GOLD Class, Imax, ScreenX ve 4DX gibi özel salonlarda bir yerine iki bilet puan kazanma,
  • İnternet üzerinden bilet alımlarında hizmet bedeli ödememe gibi.

Siz, Türkiye’de sinema işine girdiğinizde dolar 3,5 TL’ydi şimdi 6 TL civarında yine de devam mı?

CGV olarak, Mars Group’u satın aldığımızda dolar 3.5 TL’ydi, şimdilerde 6 TL civarında. Dövizdeki bu dalgalanmaya rağmen, “Türkiye’ye yatırıma devam…” diyoruz. Türkiye’de yılda 10-15 yeni sinema kompleksi açmayı planlayan CGV’nin CEO’su Seo Jung, “Türkiye’ye güveniyoruz” diyor. Mars’ı 800 milyon dolara satın aldıktan sonra da Türkiye’ye yatırım yapmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki beş yıl içinde 200 milyon dolarlık yeni yatırım yapacağız.

Hangi şehirlerde “Yeni Sinema Salonları” açacaksınız?

7 Kasım’da Türkiye’deki 100’üncü sinemamızı Ankara Atakule’de açacağız. Daha sonra sırasıyla doğru dürüst sineması olmayan Ağrı Patnos, Van, Karaman, Konya, Kayseri, Antalya, Balıkesir, Bursa, İzmir ve tabi ki ülke nüfusunun büyük bir bölümünü bünyesinde barındıran İstanbul’daki yeni Cinemaximumlar var.

Şirketinizin başka ülkelerde de faaliyetleri var mı?

Tabi ki, 22 yaşındaki bir şirket olarak, Güney Kore’nin yanı sıra ABD, Çin, Vietnam, Endonezya, Myanmar, Rusya ve Türkiye’de varız. Sinema ve salon sayımızın en yüksek olduğu üç ülke Kore, Çin ve Türkiye. Hedefimiz iki yıl içinde Türkiye’yi birinci  sıraya çıkarmak.

Türk sinema sektöründeki yerinizi rakamlarla ifade edecek olursak?

Türkiye’deki 414 sinemadan 99’unun, 2 bin 539 sinema salonundan 884’ünü, 306 bin 397 koltuktan 121 bin 345’ini elimizde bulunduruyoruz. Ayrıca geçen aylarda BKM’yi de bünyemize kattığımızı hatırlatalım. 2019 yılında BKM aracılığıyla 20 yeni Türk filminin dağıtımını yapacağız.

Herhangi bir sektörde sonradan piyasaya girip rekabet etmek zordur, siz nasıl başaracaksınız?

Üç aşamalı bir planımız olacak. Birincisi her yıl 10 – 15 yeni sinema salonu açmak. Özellikle sineması olmayan veya nüfusa göre ihtiyaç olan şehirleri ve yerleri tespit ederek oralarda yeni sinema salonları olacak. İkincisi, seyirciye cazip gelecek içerik üretmek. Normalde içerik üreten şirket değiliz ama Kore’deki sinemanın içerik ve zenginliğini Türkiye’ye de taşıma planımız var. Üçüncüsü de insanları sinemaya getirecek, sinemaya çekebilecek pazarlama çalışmaları veya marketing çalışması.

Anlaştığınız bir iletişim ajansı var mı?

CGV Mars Entertainment Group olarak tüm iletişim çalışmalarımızı Excel İletişim ve Algı Yönetimi’yle yapacağız.

Şirket felsefeniz nedir diye sorsak?

Sinemada yeni bir şey söylemek, denenmemiş farklı bir şeyi ilk defa denemek ve  yapacağımızın en iyisini yapmak desem Türkçe olarak anlaşılır galiba. Slogan olarak da “Herkes için sinema” diyoruz.

Türkiye’de film izlenme oranları nasıl?

Kore’de kişi başına düşen film sayısı 4.2, ABD’de 3.8, Avrupa’da 2.5’ken, Türkiye’de 0.8… Türkiye’de kişi başına izleme oranı 2.5 filme çıktığında Türkiye, film endüstrisinde ilk beşe girer. Bu potansiyel Türkiye’de var.

Türkiye’de sinema seyircisinin üç kat artması bir anda olmasa da potansiyel var diyorsunuz? Bu biraz da gelir seviyesiyle alakalı değil mi?

Evet doğru biraz ekonomik durumunuzla alakalı. Ben ekonomik krizin geçici olduğunu düşünüyorum. Tecrübeliyiz ve umutluyuz. Sinemaya malzeme çıkarma adına 600 yıldan fazla süren Osmanlı devleti, İstanbul’un Fethi ve Çanakkale Zaferi hazır malzeme.

 Türkiye piyasasında neredeyse 2 yılı geride bıraktınız. Bir yılın muhasebesi nasıl?

Biz 2016 yılı nisan- mayıs döneminde Türkiye’ye girmiş olduk. Aldıktan hemen sonraki aylarda olan 15 Temmuz darbesini ve bu yaz olan Amerikan dolarının ani artışını hesaplamamıştık ama olsun. Dediğim gibi %30 artış bekliyorduk ama 2017’de sinema seyircisi %20 arttı. Bu artış ağırlıklı olarak Anadolu şehirlerinde gelmesi umut verici. 2018 yılında daha da umutluyuz.

Tarihten ziyade komedi, korku ve argo filmler en fazla izleniyor, siz ne düşünüyorsunuz?

Evet haklısın. İşimiz çok zor. En fazla izlenen filminiz Recep İvedik serisi olmuş. İçerik konusunda da Türk yapımcılara, komedi ve korku filmleriyle sinemanın ayakta kalamayacağını, tarih, aksiyon, aşk ve drama filmleriyle pazarın genişlemesi gerektiğini anlatacağız. Alışkanlıkları değiştirmek zordur ama imkansız değildir. Bu amaçla film yönetmenleriyle ve yapımcılarla iş birliği yapacağız. O tür filmlerin maliyeti düşük oluyor. Kaliteli yapım için malzemeden kaçmamalarını söyleyeceğiz. Gerekirse sinemacılara destek olacağız.

“Destek olacağız…” derken neyi kastediyorsunuz?

Türk filmlerinin vizyona girişleri genelde sonbaharda başlıyor Nisan demeden bitiyor. Diğer aylarda ve özellikle yazın vizyona giren filmler daha az izleniyor. Biz de Ekim – Mart arasına sıkıştırmadan, gişe endişesini azaltmak ve toplam seyirci sayısını artırmak için, filmini yazın vizyona çıkaracak yapımcılara bir yılda toplam 30 milyon TL avans vermeyi düşünüyoruz.

Popcorn mısırlar ve sinema salonlarındaki koltuklar Türkiye’den diyorlar. Aslı var mıdır?

Sadece biz kazanalım demiyoruz. Biraz da Türkler kazansın diye düşünüyoruz. Seul’daki bazı sinema salonlarında satılan popcorn’ların büyük çoğunluğu Türk mısırı ve Türkiye’den alıyoruz. Biraz fazla tuzlu olsa da Koreliler de çok sevdi. CGV olarak, yakında Rusya pazarına gireceğiz. Orada açılacak sinemaların koltuklarını ve mısırını da Türkiye’den götürmeyi planlıyoruz.

Son söz olarak?

Bizi izlemeye devam edin. Türkiye’de herkes düzenli sinema izleyecek. Alışkanlıkların dışında rahat bir konfor ve konseptle seyirci filme doyacak.

Teşekkürler.