Kore Barış Görüşmelerinin 3.Yılında Elde Var Sıfır

Başkan Moon Jae-in ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasındaki ilk tarihi zirvenin üzerinden üç yıl geçti, ancak o günden bugüne bir arpa boyu yol alınmış. Oysa üç yıl önce 3000’den fazla yerli ve yabancı gazetecinin takip ettiği tarihi buluşma tüm dünyaya canlı yayınla aktarıldı. Kore Savaşı’nda bu yana Güney Kore toprağına ayak basan ilk Kuzey Kore lideri olan Kim, ziyaretçi defterine “Yeni bir tarih başlıyor” diye yazarken; Moon’a “Füze denemeleri sebebiyle sürekli erken uyandığınızı duydum. Bundan böyle uykunuzu bölmeyeceğime söz veriyorum” demişti ama verilen sözler ve alınan kararlar kağıt üzerinde kaldı.

3 yıldır konuyu yakından takip ettik. Haber ve analiz yazılarla sizleri de bilgilendirmeye çalıştık. En çok okunan yazılarımızdan bazılarının linkini tekrar paylaşalım.

Şubat 2019’da eski ABD Başkanı Donald Trump ve Kim arasındaki Hanoi zirvesinin başarısız olmasından bu yana, yalnızca ABD-Kuzey Kore ilişkileri değil, aynı zamanda iki Kore ilişkileri de çıkmaza girdi. O zamandan beri Kuzey Kore, çoğu kısa menzilli füze denemelerine devam etti.

Moon hükümeti, Kuzey Kore’yi müzakere masasına geri getirmek için şahsi diplomatik çabalarını sürdürdü, ancak Kuzey Kore tarafının tavrı netti. 2018 yılında zirvede açıklanan maddelere uyun çağrısında bulundu. .Güney’den gönderilen Kuzey Kore karşıtı bildirileri protesto etmek için Haziran 2020’de Gaesong’daki Kore arası irtibat bürosunu havaya uçurarak Kore arası ilişkilerde ipleri tamamen kopardı ve tek taraflı fedakarlığın olmayacağını ve kararlığını ortaya koydu. Gaesong’daki Kore arası irtibat bürosu, Panmunjeom Deklarasyonu’nun bir sonucu olarak Eylül 2018’de kurulmuştu.

Devlet Başkanı Moon Jae-İn ‘in şahsi gayretleriyle yapılan zirveler ve görüşmeler bir sonraki devlet başkanının göreve başlamasına kadar gram ilerlemez.Güneyde bir yıl sonra mart ayında yapılacak başkanlık seçiminden dolayı sekteye uğrar.

Güney, Kuzey Kore’yi olduğu gibi şartsız kabul etmediği sürece ilerleme olmaz. Güney Kore hükümeti başkanlık seçimine yoğunlaşacak. Nisan’da yapılan ara yerel seçimde Seul ve Busan gibi beledeyileri kaybetmesi İktidardaki partinin işlerini daha da zor ve belirsiz hale getirdi. Tek gündem ve tek dert başkanlık seçimi olacak.

Aslında Barış süreci Kuzey Kore’ninde gündeminde çıkmış durumda. Kuzey artık eğitim,  ekonomi, sağlık ve bilgi sektörlerine odaklanmış durumda. Bence Güney tarafı, Kuzey’i müzakerelere devam etmek istiyorsa bu alanlarda ortaklık, tekliflerle gündem oluşturabilir.

Eğer Güney Kore ABD ile ittifakını güçlendirmeye gider ve tarafını seçerse; Kuzey de Çin’e yakın Güneye mesafeli durmaya ve bildiğini okumaya devam eder. 2018 yılında konuşulan 2033 yılında birleşme olur hayalleri de hep hayalde kalır.

Başkan Moon’un başkanlık döneminin bitmesine sadece bir yıl kaldığı için, mevcut durumu korumaya, gerilimlerin daha fazla tırmanmasını engellemeye yönelik olacaktır. Bir sonraki yönetim iktidara gelene kadar Kuzey ile hem yurt içinde hem de uluslararası düzeyde iyi görüntü vermeye seçmenin tepkisini çekmeyecek adımlar atacaktır.

Bir Kore barış sürecinin daha sonuna geldik. Bir sonraki devlet başkanının başlatacağı süreçte görüşmek üzere..