Kore’ye Seyahat Yasağı Ne Zaman Kalkacak?

Kore’yi takip edenler için Kore’nin ilk ve en önemli gündemi Kore’ye girişlerde yaşanan problemler. Vize problemi başta olmak üzere yine 8 haber hazırladık.

K-ETA vizesine rağmen bazı Türkler Kore’ye alınmıyor. Türk vatandaşları 1 Nisan’a kadar Kore’ye 90 gün vizesiz giriş çıkış yapabiliyordu. Artık elektronik vize şartı getirildi. Bu da yeterli olmadı, KETA vizenizin olması gireceğinizi garanti etmez denildi.

26 Mayıstan beri Türkiye’den Kore’ye K-ETA ile girişlerde büyük problem yaşanıyor. elektronik olarak alınan K-ETA vizesine rağmen Inceheon Hava alanında geri çevrilen hatta daha İstanbul’dayken uçağa alınmayan yolcular büyük bir mağduriyet yaşıyor.

Seul Türk Büyükelçiliği konuyla alakalı, elimizden birşey gelmiyor, yetki ve tasarruf tamamen Kore makamlarına ait, KETA onayı almış olmanız gireceğinizi garanti etmez, gerekli tüm şartları da karşılamanız gerekiyor şeklinde yazılı açıklamalar ve uyarılar yapmak zorunda kaldı.

Koreli makamlardan aldığımız bazı özel bilgilere göre;

  • Kore’ye gelmek için başvuru yapanların %90’ı erkek,
  • Gelenlerin 30 ile 45 yaşlarında Türkiye’de düzenli bir iş beyan etmemiş,
  • KETA’ya başvuru yaparken rezervasyon yaptığı uçak firması, otel adresi ile uçağa bindiği günkü firma ve otel farklı,
  • Yolcular bağımsız seyahat planım var dese de aynı uçaktaki başka yolcu ile Kore irtibat numarası, kalacak adresler ve referanslar aynı.
  • Hayatında ilk defa pasaport alan ve yabancı dili olmayan kişiler,
  • 1 Nisandan itibaren  Türkiye’den gelip Kore hava alanında pasaport polisleri tarafında Turistik amaçlı gelmediği kanaati oluşarak geri çevrilenlerin sayısı 800’ü aşmış.
  • Kore’ye daha önceki yıllarda gelip 90 gün kuralını ihlal edenler de geri çevrilme gerekçesi.
  • Uluslararası seyahat belgesi olan bir firmanın paket programı veya bir tur şirketiyle gelenlerin geri çevrilme ihtimali daha az.

( Haber Güncelleme 1 Temmuz)

Kore, Türkiye’yi Suriye ve Afganistan kategorisine aldı. Bu ne anlama geliyor. Türkiye’den gelenleri potansiyel sığınmacı ve vize süresini ihlali eden kaçak göçmen olarak görecek. Bazılarına göre de gri liste olarak tabir edilen  bu ülkelerde genelde savaşın devam ettiği güvenlik endişesi taşıyan ülkeler kategorisi oluyor.

Kore’ye gezmek için gittiğinizi inandırmak için bayağı uğraşmanız gerekecek. Ayrıca olası bir terör saldırısına karşı Seul şehir merkezinde ( başta Türkiye’den gelenler ve Ortadoğu ülkeleri vatandaşlarına) yabancılara kimlik ve pasaport kontrolü yapılıyor. Yakalanan vizesiz, kaçakları da sınırdışı/deport ediyor. Koreli yetkililere sorduğumuzda  gelen ve geri gönderilenlerin yalan beyanlarından dolayı ülkemizin huzuru için buna mecbur kaldık.

Seul’da Elektrikli Otobüsler Kablosuz Şarj Olacak

Seul Büyükşehir belediyesi, iki elektrikli otobüs güzergahında kablosuz şarj sistemi uygulamaya geçiyor. Haziran ayından itibaren Namsan ve Cheonggyecheon  güzergahında hem kendi kendine giden otobüs olacak hem de araçlar kendi kendini kablosuz şarj edebilecek.

Seul belediyesi, Elektrikli araçlar için şarj cihazları altyapılarını yaygınlaştırmaya devam ediyor. Son gelişme olarak belediye otobüslerini kablosuz şarj sistemi, bir otobüs durağına veya yola bağlı kablosuz şarj cihazının, şarj cihazı olan bir araç istasyonda durduğunda şarj olmaya başlayacağı bir yöntem. Otobüs durakta dururken 6 dakikada şarj olacak şarjla sürücüsüz Namsan’a 15 km gidebilecek.

Bu Kablosuz şarj teknolojisi, şarj istasyonu kurulum sorununa alternatif bir çözüm olacak ve pilot lansmanından sonra gelecek yıl diğer elektrikli araçlarda kullanıma sunulacak.

SNU, Dünyanın En İyi 30 Üniversitesi Arasına Girdi

İngiltere firması Quacquarelli Symonds tarafından yapılan en son küresel üniversite sıralamasında  Seul Ulusal Üniversitesi, SNU ilk 30’a girdi.

SNU, sıralamaların başladığı 2003 yılından bu yana ilk 30’a ilk kez bir Kore üniversitesi Dünya Üniversite Sıralaması 29. sırada yer aldı. Kore’nin elde ettiği önceki en yüksek sıralama, yine SNU’nun 2014’teki 31’inci yeriydi.

Genel olarak, eğitim ortamı – özellikle öğretim üyesi-öğrenci oranı – Kore üniversitelerinde iyileşti, ancak araştırma kalitesi düştü ve bunun da farkında. Üniversitelerin dil eğitiminin Korece olması olumsuz etken.

Akademik itibar, fakülte başına atıf, öğretim üyesi-öğrenci oranı, işveren itibarı, uluslararası öğretim üyesi oranı ve uluslararası öğrenci oranı olmak üzere altı kategoriye göre toplam 1.422 üniversite sıralandı.

Diğer beş Kore üniversitesi ilk 100’e girdi – Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (KAIST) 42., Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (POSTECH) 71., Yonsei Üniversitesi 73., Korea Üniversitesi 74. ve Sungkyunkwan Üniversitesi 99.

Kuzey Kore Bu Yıl 650 Milyon Dolarlık Füze Denemesi

Halkın ekonomik zorluk çektiği bir dönemde ayranı yok içmeye füze yollar uzaya diye yorumlanıyor. Kuzey Kore’nin bu yıl ateşlediği 33 füzenin toplam maliyeti 400 ile 650 milyon ABD Doları arasında bir maliyeti olmuş.

Füzeye harcadığı bu parayla yaklaşık 25 milyonluk nüfusun tamamı için yeterli miktarda COVID aşısı satın alabilir ve bu yıl ülkedeki gıda kıtlığını neredeyse çözebilirdi.

Kuzey Kore, bu yılın başından bu yana 6 uzun menzilli balistik füze, 1 orta menzilli Hwasong-12 füzesi ve KN-23 İskender füzeleri de dahil olmak üzere toplam 26 kısa menzilli füze denemesi yapmış.

Güney Kore Savunma Analizleri Enstitüsü, malzeme maliyeti (yüzde 50 ila 80), personel maliyeti (yüzde 10 ila 30) ve diğer harcamalar (yüzde 10 ila 20) dahil olmak üzere bu füzelerin toplam maliyetinin 400 ila 650 milyon dolar arasında olduğunu tahmin ediyor.

Bu parayla Kuzey Kore hükümeti, tüm Kuzey Kore nüfusu için 32,5 milyon doz Pfizer aşısı satın alabilir. Miktar aynı zamanda Pyongyang piyasa fiyatlarında 510.000 ila 840.000 ton pirinç satın alma maliyetine eşit ve bu yılki 860.000 ton pirinç eksikliğini neredeyse telafi edebilir.

Kore’de Siyaset ve Af

Yeni seçilen Devlet Başkanı Yoon, bakanlarını belirledi. En önemli ülkelerin büyükelçilerini üniversite hocalarından seçti. Görev süresi biten Moon Jae-in’i covid aşısından dolayı protestolar var. Yeni başkan Yoon, taciz ve rahatsızlığa varan bu protestoları normal karşılıyor.

Birkaç DPK partili milletvekili tarafından Moon’u korumaya yönelik ortaklaşa önerilen bir yasa tasarısı verildi, kabul edilirse, eski cumhurbaşkanlarının evlerine 100 metre mesafede protestoları yasaklayacak.

Eğer yasalaşırsa, diğer suçların yanı sıra görevi kötüye kullanmaktan beş yıl hapis yattıktan sonra yakın zamanda affedilen Moon ve bir önceki eski Başkan Park Geun-hye için geçerli olacak. DPK, yasayı çoğunluğa sahip olduğu Millet Meclisi’nden geçirse bile, cumhurbaşkanı Yoon tarafından veto edilebilir.

Ayrıca yeni başkan Yoon şuan hapiste olan iki önceki devlet başkanı Lee’yi özel yasayla affedeceğinin sinyalini verdi. Hatırlanacağı üzere Moon Jae-in gider ayak kendinden önceki başkan Park Geun-hye’yi özel affetmişti.

Kore’nin Kişi Başı Geliri 35.000 ABD Dolarını Aştı.

Kore’nin kişi başına düşen milli geliri, Kore won’un güçlenmesiyle birlikte geçen yıl 35.000 ABD Dolarını aştı.

Kore merkez bankası Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Kore’nin kişi başına düşen GSMH’sının geçen yıl 35.373 dolara ulaştı. Bu kısmen dolara karşı Kore parasının değerlenmesinden kaynaklanıyor. Kore parası Won’un değeri, 2020’den itibaren dolar karşısında yaklaşık yüzde üç arttı.

Kore’de Her 5 Çocuktan Biri ‘Mutsuz’

Geçen ay yapılan bir ankete göre, Güney Kore’deki yaklaşık her 5 çocuktan 1’i mutsuz olduklarını söylemiş. Çocuklar ailelerinin okulda başarılı olma baskısını en büyük sebep olarak göstermiş.

Kore Sağlık Bakanlığı ve Ulusal Çocuk Hakları Merkezi tarafından yapılan ankete göre, ankete katılanların yüzde 81,4’ü “biraz mutlu” ya da “çok mutlu”, yüzde 18,6’sı ise “çok mutlu değil” dedi. ya da “hiç mutlu değilim” demiş.

Mutsuz olduğunu söyleyen çocukların yüzde 33,9’u en önemli neden olarak okulda başarılı olma baskısını seçti, bunu yüzde 27,5 ile gelecekle ilgili belirsizliği izlemiş.

Diğer nedenler arasında ekonomik zorluklar, sorunlu bir aile, arkadaşlarla zor ilişkiler ve fiziksel görünümlerinden mutsuz olmaları sayılmış.

OECD, Kore’nin Büyüme Tahminini %2.7’ye Düşürdü.

OECD, küresel şokların koronavirüs pandemisinden toparlanmayı engellemesi nedeniyle Kore’nin bu yılki ekonomik büyüme tahminini yüzde 3’ten yüzde 2,7’ye düşürdü.

OECD ayrıca Kore’nin küresel büyüme tahminini yüzde 4,5’ten yüzde 3’e indirdi ve Kore’nin bu yıl için enflasyon görünümünü yüzde 2,1’den yüzde 4,8’e yükseltti.

Son olarak Kore’deki fiyat artışlarıyla ilgili bilgi verelim.

Kore’de Yıllık Enflasyon %5,4 oldu.

Kore’de karpuzun tanesi ortalama 21.740 won (18$) fiyattan satıldı. Kore kavunu şimdi yıllık %10,9 artışla  tanesi 20.832 wonun üzerinde satılıyor.Kore’de et  yıllık yüzde 17 artışla kilosu 29,530 wona satıldı. Kore’de benzin fiyatları art arda dördüncü haftasında yükselmeye devam etti.

Korea National Oil Corporation’ın petrol fiyat bilgilerini içeren bir web sitesi olan Opinet’e göre, Haziran ayının ilk haftası için Kore’de ortalama benzin fiyatı litre başına 2.013.01 won (1.61$) ile önceki haftaya göre 19.26 won daha yüksek oldu.

Cuma günkü İstatistik Kore’ye göre, tüketici fiyatları Mayıs ayında yıllık yüzde 5,4 artarak 14 yılın en yüksek oranı oldu.