Güney Kore'de Cinsiyet Ayrımcılığı

Güney Kore’de cinsiyet ayrımcılığı oldukça yüksek seviyelerde… Konuyu ilk defa duyanlar için oldukça şaşırtıcı bir durum, bunu biz de kabul ediyoruz. Ancak Güney Kore’de cinsiyet ayrımcılığı gerek sosyal hayatta gerek iş hayatında gerçekten can sıkıcı boyutlarda.

Ancak konuyla ilgili özellikle iş hayatında iyi yönde kıpırdanmalar mevcut. Son olarak kadın liderleri destekleyen kurumsal bir kurum tarafından yapılan bir araştırmaya göre Güney Kore’de iş hayatında cinsiyet eşitliğine dair güzel gelişmeler var.

İş hayatında tüketim malları ve BT şirketleri ve yabancı finans firmaları cinsiyet eşitliği konusunda iyi dereceler elde ettiler. Bu araştırmada Güney Kore’nin en büyük 500 şirketi, istihdam ve yöneticilerdeki cinsiyet oranları, ücret tutarsızlıkları ve kadın çalışanları teşvik eden programlarda derecelendirildi. Bu derecelendirmeye göre ilk cinsiyet eşitliği konusunda ilk 10’da olan firmalar şu şekilde:

Güney Kore’de Cinsiyet Eşitliği Yarışında İlk 10 Firma

  1. Naver,
  2. Amorepacific,
  3. Youngone Corporation,
  4. Kakao,
  5. Citibank Korea,
  6. Hanmi Pharmaceutical,
  7. Hansae Fashion Worldwide,
  8. CJ CGV,
  9. LF
  10. Standard Chartered Bank Korea.

Özellikle tüketim malları şirketleri ilk 10 sıranın dördünü oluştururken, onu takiben üç firma ise hizmet sektöründe yer alıyor.

Bu şirketlerin orta ve üst düzey yönetici pozisyonlarının yüzde 25’ini ya da daha fazlasını kadınlar oluşturuyor. Ayrıca kadın yöneticileri yetiştirmek için mentörlük programları veya kadın çalışanlar için etkinlikler düzenleyen bir özel komiteleri olan şirketler de mevcut.

Şirketler ayrıca kadın çalışanlar için doğum ve çocuk bakımı izni konusunda üstün sosyal yardımlara da sahip. Tüm bunlardan bahsederken sanki 3. 4. Dünya ülkelerinden biriymiş gibi geliyor kulağa değil mi?

Amorepacific

Yine bu şirketlerden kozmetik şirketler grubu Amorepacific, kadın istihdam oranında ve yönetici düzeyinde çok iyi derecelere sahip. Sektörün geneline bakıldığında, kadın çalışanların sayısı tüm çalışanların %67’sini oluşturuyor. Ki Güney Kore gibi tüm gelişmişliğe rağmen cinsiyet ayrımcılığının üst seviyelerde olduğu bir ülkede çok iyi bir oran… Ki bu oran şirketin yöneticileri arasında kadın çalışanların oranı %32,7

Youngone Corporation

Bir giyim üreticisi olan Youngone Corporation, istihdam, yönetici ve üst düzey yönetici seviyelerinde cinsiyet oranları açısından en yüksek puanları alan bir başka şirket. Kadın çalışanlar toplam çalışanların %75’inden fazlasını oluştururken, yöneticilerin yüzde 38,5’ini kadınlar oluşturuyor.

Kakao

Naver’in rakibi Kakao da %40 kadın yönetici oranı ile en yüksek puanı aldı. Aynı zamanda kadın çalışanların şirkette çalışma süresi ortalamaları 5 yıl. Bu oran erkeklerde dahi aynı… (Güney Kore için çok uç noktada örnekler bunlar…)

Hanmi

Hanmi İlaç, yönetici düzeyinde %28,1 kadın çalışan oranına sahip. Kadın çalışanlar, erkek çalışanların ortalama ücretinin yüzde 80,8’inini yıllık ortalama 59 milyon won maaş aldı.

Hansae Fashion Worldwide

Başka bir giyim üreticisi olan Hansae Fashion Worldwide, yönetici ve üst yönetim düzeyinde kadın oranları için en yüksek puanları aldı.

CJ CGV

CJ Group’un sinema zinciri CJ CGV de üst yönetim düzeyinde eşit bir cinsiyet oranı gösterirken, kadın çalışanların ortalama yıllık maaşı 42 milyon won, yani erkek ortalamasının %79,2’si.

LF

Başka bir hazır giyim üreticisi olan LF, erkek yöneticilere göre daha fazla %52 kadın yöneticiye sahip. Ortalama yıllık kadın maaşı 66 milyon won. Ki bu rakam erkek maaş ortalamasının %79,5’ine tekabül ediyor.

Bir tüketim malları şirketler grubundaki üst düzey yönetici, “Tüketim malları gruplarındaki yüksek kadın çalışan oranları, üstün refah faydalarına bağlanabilir. Bu durum giriş düzeyindeki kadınları çekebilir ve aynı zamanda onları kalmaya teşvik edebilir.” diye yorumladı bu gelişmeleri.

Citibank ve SC Bank, yönetici düzeyinde yüksek kadın oranları gösterirken, SC Bank’ta çalışanların yüzde 59’unu kadın çalışanlar olduğu belirtildi. Eski bir yabancı finans firması yöneticisi, “Kadınlar yerli bankalardan ziyade yabancı bankalarda çalışmayı tercih edebilirler. Çünkü kültürel olarak hala muhafazakâr düşünen ve kadınlara ayrımcılık yapan yerel firmalar var…” diye belirtti.

Tüm bu bilgiler ışığında Güney Kore’de cinsiyet ayrımcılığının gerçekten büyük boyutlarda olduğunu görebilirsiniz.

Konuyla ilgili daha önce yazdığımız bazı yazıları da incelemek isteyebilirsiniz:

Güney Kore’de Cinsiyet Ayrımcılığı Yazıları

Güney Kore’de 3 Milyon Kadın Yalnız Yaşıyor

Seul ’de 10 istismar kurbanının 8’i KADIN!

Kore Şirketlerinde Kadın Yönetici Çok Az

Koreli Kadınlar Geç Yaşta Anne Oluyor

Son olarak durumun vahametine ilişkin wikipedia linkini paylaşmak istiyoruz. Ortadoğu, Afrika vb. dünyanın birçok yerinde cinsiyet ayrımcılığı ne yazık ki mevcut. Ancak Güney Kore gibi doğunun incisi bir ülkede bu seviyelerde olmasını görmek gerçekten de üzücü…