Güney Kore Beyaz Yakalı Maaşı Yıllık 33 Milyon Won
- 03/12/2020
- 0
Güney Kore beyaz yakalı maaşı yıllık 33 Milyon won’dan başlıyor. Hükümet verilerine göre, üniversite mezunu beyaz yakalı çalışanlara ortalama 33 milyon won (29.700 $) ödeme yapıldı.
Güney Kore Çalışma bakanlığına göre, 500’den fazla çalışanı olan yerel şirketlerle ilgili veriler paylaşıldı. Lisans veya daha yüksek bir diplomaya sahip, bir yıldan daha az bir süre işletme veya muhasebe çalışana ortalama 33,47 milyon won ödeniyor.
Aynı şartlara ve 10 yıldan uzun bir kariyere sahip büyük şirket çalışanları için ortalama yıllık maaşın 86,51 milyon won’a yükseldiği görülüyor. Bu sebeple kıdemliliğin de kurumsal ücret artışlarının önemli bir parçası olduğu da ortaya çıkmış oluyor.
Diğer yandan bir önemli ayrıntı da eğitim farkı ile alakalı. Araştırmaya göre üniversite ve lise mezunları arasındaki ücret farkları sanıldığı gibi yüksek değil. Aksine lise ve üniversite mezunları maaşları arasındaki fark oldukça düşük.
Güney Kore Beyaz Yakalı Maaşı
500’den fazla çalışanı olan şirketlerde yüzde 70,2 lise diploması veya daha düşük olan işçilerin ortalama ücretlerinin, daha küçük ölçekli şirketlerden daha yüksek olduğu görüldü. Oysa 100 ila 299 çalışanı olan şirketlerde bu oran yüzde 59,2
Bakanlık, özel sektördeki ücret eşitsizliklerini hafifletme çabaları kapsamında bu yıl Şubat ayında başlatılan ücret bilgi sistemine (www.wage.go.kr) ilişkin ayrıntılı biçimde kurumsal maaş verilerini karşılaştırma web sitesi açtıklarını duyurdu.
Güney Kore maaş karşılaştırma web sitesi, kurumsal çalışanların benzer işleri yapan işçiler tarafından kazanılan maaşlar hakkında bilgi almaları için açıldı. Aynı zamanda web sitesinde özel sektör çalışanlarının kamuya açık ayrıntılı maaş dilimlerini altı kritere göre (şirket büyüklüğü, iş türü, meslek, iş deneyimi, cinsiyet ve akademik geçmiş) inceleyebilecekler.
Bazı eleştirmenler bu açıklamaların hükümet tarafından açıklanmasının uygun olmadığını düşünüyor. Bu şekilde ücretler üzerinde işçi-yönetimi çatışmasının kötüleşmesi de dahil olmak üzere birçok olumsuz etkiye sahip olabileceğinden endişe duyuyorlar..
Oysa bakanlık yetkilileri, şeffaf maaş bilgilerinin ifşa edilmesinin sakıncalı olmadığını belirttiler. Aksine düşük maaşlı işçilerin zam taleplerini artırması sağlayacağını belirttiler. Bu sayede sektörel olarak ücret farklarının da kendiliğinden azalacağını açıkladılar.
Bu siteyi şirketler de kullanabilir. Özellikle kıdem temelli sistemden performansa dayalı bir ödeme sistemine geçmek isteyenler…