Çin, Yine Kore Yemeği Benim İddiasında, Sıradaki Samgyetang
- 31/03/2021
- 0
Kore ile Çin arasında yemek benim kavgası. Bu sefer Samgyetang’ın diğer adıyla geleneksel Kore Ginseng çorbasının kendilerine ait olduğunu idda etti. Bu hareketiyle Çin’in kültürel provokasyonlarından bıkmış birçok Koreliyi üzdü.
Çin’in Google’ı Baidu’da Samgyetang’ın tarihi farklı gösterildi. Guangdong eyaletinden gelen ve sonrasında Kore’ye tanıtılan bir tavuk çorbası olarak tanımlandı. Yemeğin sonradan Kore’nin kraliyet ailesi tarafından sevilen en simgesel yemeklerden biri haline geldiğini de ekledi.
Peki Samgyetang Gerçekten Kimin?
Halbuki bu açıklama yanlış. Kırsal Kalkınma İdaresi’ne göre Koreliler en azından Joseon döneminden beri tavuklu çorba yapıyor. Samgyetang, Japon sömürge döneminde zengin Koreliler arasında popülerdi ve ginseng tozuyla tadını çıkardılar. 1960’lardan sonra ise sıradan insanlar arasında daha popüler hale geldi.
Kore’nin yurtdışındaki yanlış anlaşılmalarını düzeltmeye gönüllü olan ve Kore için kendi kendini “gazeteci” ilan eden Sungshin Kadın Üniversitesi’nden Prof. Seo Kyung-duk, Baidu’ya bir şikâyet e-postası göndererek portalı yemek hakkındaki yanlış bilgileri yenilemeye çağırdığını söyledi.
“Baidu, geçenlerde Kimchi’de olduğu gibi Samgyetang ile tarihi çarpıtarak tartışmalara yol açtı. Çin Samgyetang için uyumlaştırılmış sistemi (ticari ürünler için belirlenmiş uluslararası isimler ve sayılar) bile kullanmıyor. Halbuki Kore bunu 1602.32.1010 rakamlarıyla sınıflandırıyor.” Web sitesini, Çinli netizenlere uygun bilgileri sağlamak için bilgileri gözden geçirmeye çağırdığını da sözlerine ekledi.
Bazı Koreliler Samgyetang’ın Kore yemeği olduğu için tartışacak konu bile olmadığını söylüyor. “Yemeğin kökeni konusunda kan davası olmamalı, çünkü Kore’de üretiliyor. Tartışmanın devam etmesi, Çinlilerin yemeği kendilerine ait olduğunu iddia etmesine daha çok yardımcı oluyor.”
Tartışma Nasıl Başladı?
Geçen yıl Baidu, Kimchi’nin de Çin’de yapıldığını iddia etmişti. Web sitesi, Seo şikâyette bulunduktan sonra hak talebini kaldırdı, ancak daha sonra tekrar ekledi.
Şu anki tartışma ise web sitesinin ardından geldi. Ancak son birkaç aydır da bazı Çinli İnfluencerlar Kore yemeklerinin kendilerine ait olduğunu iddia ediyor.
Bu İlk Değil
Geçen yıl Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) Çin’in turşu sebzesi paocaiyi onayladı. Hemen ardından Çin’in devlet tarafından işletilen “Global Times” gazetesi, paocaiyi Kimchi de dahil olmak üzere turşu sebzeleri için uluslararası standarda öncülük ettiğini iddia etti. Çince’deki “paocai”, Çince’de de “paocai” olarak okunabilen Kimchi’den farklı bir Çin yemeği anlamına gelse de medya bu hikayeyi aynı gibi yazdı, ve “kültürel bir varlığı çalmak” anlamına geldiğinden pek çok Koreliyi ve Kore Medyasını üzdü.