Geçen hafta Kore’de neler konuşuldu? Kısa kısa haber tadında ona bakalım.

Kore tarihinde ilk defa görevdeki Adalet Bakanı Cho Kuk’un evine savcılık baskın düzenledi.

Yolsuzluk nedeniyle Adalet Bakanı’nın evine baskın

Bizim 17 Aralık operasyonuna benzer bir hareket Kore savcılığından geldi. Göreve yeni başlayan ve göreve gelmeden önce de ailesi ve kızının üniversiteye kabulunda kayırmacalık ve başlatılan haksız yere burs alma, soruşturma nedeniyle bakan olmaması için gösteriler yapılsa da Moon Jae-in eski yardımcısına sahip çıkıp Adalet Bakanı yapmıştı. Moon Jae-in New York’tayken savcılık baskını zamanlaması  adına da manidar.

Evinde 11 saat süren arama

 

Savcılığın 11 saat evde arama yapması da ayrı bir tartışma konusu. Savcılık diske ve bazı belgelere el konulduğunu söyledi. Adalet Bakanının yeğeni için de  geçenlerde tutuklama emri verilmişti. Bakalım iş nereye varacak bakanı mı, savcı mı, kim görevden alınacak. Ya da dosya kapanıp gidecek mi?

 

İntihar, hiç gündemden düşmüyor

İstatistik Kore’ye göre, intihar oranı geçen yıl yüzde 9,5 oranında arttı. İntihar edenlerin sayısı geçen yıl 13.670’e yükseldi. İntihar oranı ve intihar ölümleri 2011’de toplamda 14.427’yle zirveye ulaşmıştı fakat sonra alınan bazı geçici önlemlerle düşüşe geçmişti ancak geçen yıl tekrar arttı.

İntihar vakaları yine yükselişte

2018’de Kore’de toplam 298.820 kişi ölmüş. Yıllara göre ölüm oranı da yüzde 4.7 artmış ve 1983’ten bu yana en yüksek seviyeyi görmüş. Tüm ölümlerin yüzde 26,5’ini kansere bağlı hastalıktan, yani 79.153 kişi kanserden ölmüş. Sonra Kalp hastalığı yüzde 10,7 ile i sonra da intihara bağlı ölümler. Kore intihar etme oranında dünyada 4.sıradaki yerini koruyor.

Ünlülerin intiharı toplumun geneline yansıyor

Kore’de son zamanlardaki Ünlülerin ve kpop sanatçılarının intiharı toplumun geneline tesir etmesi noktasında endişeleri artırıyor. Hatta sanatçılar bile birbirinin tesirinde kalarak intihar etme kararı aldığı düşünülüyor. Sadece geçen yıl 13,670 kişi intihar etmiş. Başka bir ifadeyle günde 37.5 kişi ya da 38 dakikada bir kişi intihar ediyor demek. 2003 yılında yüksek bir binada atlayıp intihar eden Leslie Cheung hayranı 6 kişi aynı gün 9 saat içerisinde intihar etmiş.

Telefon bağımlılığı yoksul ailelerin çocuklarında daha fazla

Kore Sağlık ve Sosyal İşler Enstitüsü tarafında yayınlanan bir araştırmaya göre, düşük gelirli hanelerden gelen çocuklar akıllı telefon bağımlılığı daha fazla. Ülke genelinde Ocak ve Şubat aylarında 2500’den fazla çocuğu sorguladı ve hanelerde yüzde 48’inin  çocuklarının akıllı telefonlara bağlı olduğunu tespit etmiş.

Orta gelir veya  daha fazlasını kazanan aileler arasında, her 10 çocuktan sadece üçü bu telefon sorunlardan muzdaripmiş. Yoksul ebeveynler, çocuklarının ekran süresini sınırlandırmakta zorlanıyorlar, çünkü kendileri çok meşgul olduklarında pek takip edemiyor ya da onlara nasıl talimat vereceklerini bilmiyorlar.

Okullarda telefon kullanma yasağı kalktı

Kore’deki okullarda telefon kullanmak yasaktı fakat bazı velilerin itirazı üzerine Kore İnsan Hakları İzleme Kurumu, Anayasa’nın 18. maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle okullarda telefon yasağını kaldırdı.derslerde telefonu kullanmanın önüne geçmenin başka yollarının bulunması gerektiğini söyledi. Ayrıca okulların, akıllı telefon kullanma yöntemlerini tamamen yasaklamak yerine akıllıca kullanma yollarını öğretmeleri önerisinde bulundu.

DMZ, Barış Bölgesi Olsun

BM Genel Kurulunun 74. oturumunda konuşan Moon Jae-in, Kore yarımadasının ortasından geçen Demilitarized Zone’u (DMZ) uluslararası bir barış bölgesine dönüştürmeyi önerdi.

2032 için Uluslararası Olimpiyat Komitesinden destek istedi

Devlet Başkanı Moon Jae-in, Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach ile de bir araya geldi ve Kuzey Kore ile 2032 olimpiyatlarını ve spor yarışmasını İki Kore ortak olarak ev sahipliği yapma planlarına destek istedi. Ayrıca Kuzey Kore ile barış görüşmelerin hızlanması, sekteye uğramadan mesafe alınması ve yeni görüşmelerin yapılması hususunda Trump’tan yardım istedi.