Kuzey Kore online shopping
Kuzey Kore’de de internet alışveriş yapıldığını biliyor muydunuz? Gerçi Kuzey Kore ve internet kullanımına dair daha önce şu yazımızda https://www.koregazisi.com/unicefe-gore-kuzey-korede-bilgisayar-ve-internete-erisim-cok-dusuk/ bundan detaylıca bahsetmiştik.  Kuzey Kore, her ne kadar “internet ve teknoloji yoksunu ülke” diye dünyaya lanse edilse de, Kuzey Kore’de yaklaşık 2500 şirket ürünlerinin olduğu 30 adet çevrimiçi mağaza bulunuyor.
Kuzey Kore hükûmeti, uluslararası yaptırımlar kalktıktan sonra yabancı yatırımcıların artacağı ümidiyle online alışverişe büyük bir yatırım yapıyor.
Geçen haftalarda Kuzey Kore’ye giden Çinli bir işadamının ifadesine göre artık;
“Pyongyang’daki insanlar cep telefonu ve internetten alışveriş yapabiliyor.”
Aslında Kuzey Kore’de online alışveriş ilk olarak 2015 yılında başladı. Devlet tarafından işletilen Okryu şirketi ilk etapta akıllı cep telefonu, temel gıda ve ilaç satışları gibi bir dizi ürünleri satmaya başladı. Aynı yıl hizmete başlayan diğer bir şirket olan Manmulsang, internet üzerinden giyim, elektrikli ve elektronik cihazlar da satmaya başladı. Böylece çevrimiçi olan bu sitede 3000’e yakın ürünün satışa açık olarak kayıtlı olduğu bildiriliyor. Son olarak 2017 yılında Unpasan alışveriş merkezi de online olarak satışa başladı.
Kuzey Kore’de kullanılan internet, normal dünyada kullanılan internet ağı gibi değil aslında. Tam anlamıyla kendine açık ancak dünyaya kapalı çevrimiçi bir internet sistemi var. Ülkede cep telefonu dahil internet kullanan veya internetten alışveriş yapma imkanı olan 6-7 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor.
Çevrimiçi ticaret sayesinde kargo şirketleri de faaliyetlerini en çok arrıran iş grubunda… Kargoda çalışacak şoförlerin popülaritesi de oldukça artmış durumda. Hatta başkent Pyongyang’da bununla ilgili sürücü kursları, bilgisayar kurslarına olan talepler artmış ki yeni yeni kurslar açılmış. Bu arada en çok alışveriş yapılan ürün ise kızarmış tavuk ve hazır yemekler…
Kuzey Koreli yerel bir kaynağa göre Güney Kore, Kuzey Kore’ye büyük miktarda otomobil ve bilgisayar göndrecekmiş. ki bu konuda söylentiler ayyuka çıkmış vaziyette. Yine bu söylenti ve dedikodular yüzünden de sürücü kurslarına ve bilgisayar kurslarına olan ilgi daha da artırmış.
Bazı araştırmalara göre ise insanlar online alışveriş için bankaya büyük miktarda para yatırmak zorunda. Ve internetten satılan ürünlerin de fiyatlarının çok yüksek olması esas şikayet konularından biriymiş. Halkın alım gücünün düşük ve parasının çok olmadığı düşünülürse bu online alışverişi en çok özellikle Başkent Pyongyang’da yaşayan devletin üst düzey yöneticileri, maaşlı memurlar, askerler ve parası bol olan zenginler yapabiliyor.
Umarız alışverişler artar ve Kuzey Kore internetten alışverişe daha hızlı adapte olur…