Kore nüfusu gün geçtikçe yaşlanıyor. 75 yaş ve üzerindeki yaşlıların genel sağlık sigortası ve emekli maaşı olmadığı için genellikle yoksul olarak hayatlarının son anlarını yalnız yaşıyor, bazılarının öldüğü 3-4 gün sonra  fark ediliyor. Belki çoğu toplumlarda böyle ama ekonomik refah seviyesi yüksek ülkelerde görülmesi biraz garip.

Geçen yıl 2450 kişi yalnız başına ölmüş

Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı ve Ulusal Sağlık Sigortası Hizmetinden alınan verilere göre, geçen yıl 2.447 yaşlı kişi yalnız başına ölmüş ve cenaze işlemlerine bakacak onu defin edecek ailesi ya da arkadaşı olmamış. 2017’de 437 kişi artmış. Ortalama her yıl yalnız başına ölenlerin sayısında 450 kişi artış var.

Yalnız ölümlerin yüzde 60’ını 60 yaş

Yalnız başına ölümlerin yüzde 60’ını 60 yaşları oluşturuyor. Geçen yıl, 50’li yaşlarda 565 kişi, yalnız öldü. Tek başına ölen 10 kişiden yedisinin ekonomik durumu yerindeymiş. Türkçesi evlatları tarafında terk edilmiş yaşlıların acı sonu. Devletin sahip çıkması, sosyal imkanları sağlaması veya huzur evlerinin  sayısını artırmalı.

1.4 milyon insan yalnız yaşıyor

İstatistik Kore’ye göre, yalnız yaşayan yaşlıların oranı 2015 yılında yüzde 18,4’ten geçen yıl yüzde 19,4’e yükselirken, nüfus olarak sayıları 1,2 milyondan 1,4 milyona yükseldi. Kore’de yaklaşık bir buçuk milyon insan yalnız yaşıyor. Ve her geçen yıl daha da artmasından endişe ediliyor.

Yaşlıların yoksulluk oranı ek yüksek ülke; Kore

Türkiye’deki yaşlıların 65 aylığı veya Bağkur emeklisi şeklinde çeşitli sosyal güvencesi ama Kore’nin SGK sistemi çok eskiye dayanmadığı için Kore’deki yaşlılar arasındaki yoksulluk oranı, OECD’de 2016 yılı itibariyle yüzde 46,5 ile en yüksek seviyede.

Kore’nin yaşlıları çok fakir. Seul sokaklarında kağıt karton toplayan yaşlıları görmek mümkün. Bu konuyla ilgili Kore’de Yaşlı Fakirlerin Hayatta Kalma Mücadelesiyle ilgili yazıya da bakabilirsiniz.