Eğitimci olmam hasebiyle Kore’nin eğitimine ve eğitim sistemine dair daha fazla yer veriyorum ve vermek de istiyorum. Bu haftaki yazıyı da Korelilerin eğitimle ve gelecek nesille ilgili problemi politika malzemesi yapmadan ve sümen altı etmeden üzerine nasıl gittiklerini gösterme düşünceyle hazırladım. Son yayınlanan rakamlara göre Koreli öğrencilerde görülen ve özellikle ilkokula kadar inen intihar durumlarını “Özel Haber Dosyası” şeklinde paylaşmak istiyorum.

İntihar ilkokul seviyesine indi

Güney Kore’de dünya ortalamasının üzerinde intihar etme gibi bir gerçek var. Bunu Kore de gizlemiyor. Kimi stresten kimi sağlık problemlerinden kimi de gururuna yediremeden intihar ediyor. Gururlu ve onurlu insan çok. Büyük yaş grubunun iş stresi ve gururuna yedirememesi hadi neyse de lise ve ilköğretim düzeyindeki öğrencileri neden intihar eder diye bunun önüne geçmek için uzmanlar kafa patlatıyor.

İlkokulda 451 intihar girişim vakası

Eğitimcilere göre, öğrenciler aşırı sınav stresi ve aile ya da arkadaşlarla olan gerginlik, aile baskısı ve problemler nedeniyle intihar ediyor. Eğitim Bakanlığı, intihar eden öğrencilerin psikanalizini gerçekleştirmiş ve bir durum raporuna dönüştürmüş. Bu rapora göre, 2011 yılında 37 ilkokul öğrencisi intihar girişiminde bulunmuş ve bu sayı 2015’te 258’e çıkmış ve geçen sene 451’lik rekor seviyeye ulaşmış. Bu rakamlar okulların eğitim müdürlüklerine ilettiği resmi vaka rapor sayısı.

İntihar girişiminde 114 ölümle sonuçlanma

Giderek artan sayıda intihar girişiminin yanı sıra, aslında kendilerini öldüren öğrencilerin oranı da 2015’te 93’ten 2016’da 108’e ve 2017’de 114’e yükselmiş. Uzmanlar, İlkokul öğrencilerinde yükselen intihar oranını daha iyi anlamak için üniversite, aile üyeleri, öğretmenler ve arkadaşlarının ifadelerini kullanarak öğrenciler üzerinde kapsamlı bir analiz raporu hazırlamış.

Geçen yıl 36 ilkokul öğrencisi intihar girişimi

Son dönem intihar oranındaki en dikkate değer yaş grubunun gençlerden oluşması. Geçen sene intihar girişiminde bulunan 451 öğrenciden %47’si ya da 213’ü lise öğrencisiymiş. 2011 yılında ilkokul öğrencileri arasında intihar girişimi olmamış. Bununla birlikte, 2015 yılında 19 ve geçen yıl 36 ilkokul öğrencisi intihar girişimde bulunmuş. Bu 36 öğrenciden, 4 öğrenci birinci ve üçüncü sınıftaymış. Geçen yıl intihar eden toplam 114 öğrenciden 5’i ilkokul öğrencisiymiş. Uzmanlar, öğrencilerin çok küçük yaşlardan itibaren okulda baskı hissetmeye başladıkları sonucuna varmışlar. Girişimde bulunan bu öğrencilerin aileleri de anne baba tam gün çalışan ailelerden oluşuyormuş.

Sosyal medyada paylaşıla intihar içerikli videolarda artış

Geçen sene intihar girişiminde bulunan öğrenciler arasında 277 depresyon ve  125 öfke nedeniyle intihar girişiminde bulunmuş. Uzmanlar ayrıca akıllı telefonlardaki içeriğe kolay erişimin, intihar oranlarının artışına sebep olduğunu düşünüyor. Bu yılın başlarında, YouTube kanalındaki “Başını parçala ve intihar et” adlı bir intihar şarkısı ilköğretim öğrencileri arasında en çok izlenen ve paylaşılan video olmuş. Polis Teşkilatı ve Sağlık ve Refah Bakanlığı, Temmuz ayında iki hafta boyunca çevrimiçi ve mobil intihar içeriği videoları takibe almış. 8.000’in üzerinde vaka bulmuş. Tespit edilen bu görüntü ve videoları %84’ü kendine zarar verme eylemleri içeriyormuş.

Sosyal medya intiharı teşvik ediyor

Psikoloji profesörü Hong Hyun-ju, “Çocuklar internet yayını ve sosyal medya aracılığıyla intihar fotoğraflarına ve videolarına çok fazla maruz kalıyor.” diyor. Uzmanlar, öğrencilerin intiharını önlemek için öğrencilerin stres ve endişelerini profesyonellerle yapılan istişareler yoluyla azaltmaları gerektiğini belirtiyor.

Jeju’daki başarılı uygulama

Jeju Özel  Eğitim İl Müdürlüğü İntihar veya kendine zarar verme girişiminde bulunan öğrencilere danışmanlık yapıyor, yakın takibe alıyor ve erken tanı koyuyor. Bu çabanın bir sonucu olarak Jeju’da son üç yılda tek bir öğrenci bile intihar etmemiş. Eğitim Bakanlığı Jeju’daki bu uygulamayı tüm ülkeye yaymayı düşünüyor.

Üniversite mezunu  10 öğrenciden 7’si

Üniversite son sınıf ve yeni mezun öğrencilere yönelik araştırmaya göre de bir iş arayan 7 üniversite mezunundan biri aşırı stres nedeniyle intihar etmeyi düşündüğünü söylemiş. Seul Ulusal Üniversitesi Boramae Tıp Merkezi tarafından Mayıs ayında yapılan bir araştırmaya göre, 124 üniversite mezunu iş arayanlarda %40’ında depresyon belirtilerinin görüldüğü, %15,3’ünde de intihar hissi uyandığını tespit etmiş.

Sonuç olarak

Sonuç olarak bu problemi öğrenilmiş çaresizlik olarak görmeyen, erken teşhis ve tedavi yoluna giden, eğitim sistemini sorgulayan, her yıl bir Milli Eğitim Bakanı değiştirmeyen, eğitimi siyasi bir seçim malzemesi yapmayan, üniversite sınav sistemini bir anda değiştirmeyen ve  %78 ‘i üniversite mezunu olan anne babaların olduğu bir ülke bu problemin de üstesinde geleceğini ümit ediyorum.