Kore'de bitmeyen festivaller

Güney Kore, hızlı modernleşen ama tarihini, renkli kültürünü ve geleneklerini yaşatma ve gündemde tutmada da çok başarılı bir ülke diyebiliriz. Teknolojik ürünlerde dünya markası çıkarmasının yanında festivallerle Kore kültür mirasını dünyaya pazarlamada da bir kadar iyiler. Belki bizim ülkede de çoğu festivaller yapılıyor ama bunu  yabancılara iyi tanıtımı ve katma değere dönüştürmesi yönüyle çok farklı. Bazı festivallere baktığınızda bununda festivali mi olur? dersiniz ama çok güzel olduğunu görüyorsunuz. Hangi ay gelseniz mutlaka o aya dair birkaç festivale şahitlik edebilirsiniz. Gezi programınızda mutlaka festivaller de olmalı. Sizler için aylara göre birkaç ulusal ve uluslararası festivalden  bahsederek Kore’ye geleceklere bir fikir vermiş olalım.

Ocak

Homigot Güneşin Doğuşunu İzleme Festivali: Yılın ilk güneşinin doğuşunu izlemek Güney Kore’deki Yeni Yıl kutlamalarının önemli bir öğesidir. Burada, her yıl düzenlenen ülkenin doğusundaki Homigot denilen yerde ateşler yakılır, güneşin doğuşu beklenir, konser ve uçurtma uçuşu ve yeni yılın dilek ve kararları simgeleyen “umut balonları” gibi diğer aktiviteleri içerir. Güneşin doğuşunu izledikten sonra, Yılbaşı günü geleneksel olarak yenen pirinç keklerinden yapılmış bir çorba tteokguk içilir .

Dağ Alabalık Buz Festivali: Her yıl, yaklaşık 1.53 milyon insan , Gangwon Eyaleti’ndeki  Hwacheon kasabasına Dağ Trout Buz Festivali’nde buz balıkçılığına el atmak için akın eder . Kutup balıkçılığına ek olarak, cesur festival müdavimleri, şehrin buzlu sularında ünlü dağ alabalığını elle yakalamaya çalışabilir, bu da daha sonra yerinde pişirilip lezzetli bir yemek olarak tadına varabilir.

Şubat

Taebaeksan Dağ Kar Festivali: Kore’de kışı kutlayan bir başka festival ise aynı isimde milli parkta düzenlenen Taebaeksan Dağı Kar Festivali’dir . Bu buzlu kutlamaya yapılan en büyük çekim, büyük ölçekli kar heykelleridir. Diğer ilgi çekici yerler arasında Taebaeksan Dağı Kar Tanesi Yürüyüş Yarışması, kar kayağı ve ziyaretçiler bir fincan sıcak çikolata var.

Mart

Cheongdo Boğa Güreşi Festivali: Gyeongsangbuk-do eyaletindeki uzun boğa güreşi geleneğini kutlayan Cheongdo Boğa Güreşi Festivali , 1999’dan bu yana her yıl yaklaşık yarım milyon ziyaretçiyi çekmiş. Daha çok yerel tarımın bir vitrin ve boğa güreşi tarihinin sergilerine rastlarsınız.

Jeju Ateş Festivali: Üç günlük Jeju Yangın Festivali kapsamında , Jeju Adası’ndaki Saebyeol Oreum tepesi , her baharda iyi sağlık ve yeni ay yılı için iyi bir hasat için düzenlenir. Etkinlik, yeni ekim mevsiminin önündeki zararlı haşaratların yok edilmesi için eski otların yakılmasıyla ilgili Kore geleneğini temsil ediyormuş. Bizdeki nadas yakmaya benziyor ama bu sonbahar yerine martta yapılıyor. Ateş gösterisinin yanı sıra, festivalde halk oyunları ve muhteşem bir havai fişek gösterisi de bulunuyor.

Jindo Deniz Ayrılık Festivali: Yılda birkaç kez, ülkenin güneybatı kesiminde şaşırtıcı gelgit gibi bir şey olur. Jeolla Eyaleti’nin güneyindeki Jindo çevresindeki denizler ve ziyaretçiler, etrafındaki bir adaya dar bir yol boyunca yürüyebilirler. Bazen “Musa Mucizesi” “denizin çekilmesi” olarak adlandırılan bu olay , gelgitten kaynaklanır ve bu bir festival gibi kutlanır. Bu eşsiz doğal olayına şahit olmanın yanı sıra, katılımcılar konserler, yerel mutfak ve kültürel performansların da tadını çıkarabilirler.

Nisan

Hampyeong Kelebek Festivali: İlkbahar yarımadaya yerleştikçe, Güney Jeolla Eyaletindeki Hampyeong şehri Hampyeong Kelebek Festivali ile yeni sezona merhaba der . Burada ziyaretçiler, rengarenk kır çiçeklerinin uçsuz bucaksız alanlarında dolaşabilir ve doğal ortamlarında binlerce kelebek görebilirler.

Jinhae Kiraz Çiçeği Festivali: Japonya, kiraz çiçekleri ile daha ünlü olsa da, Güney Kore’nin de ondan kalır yanı yok. Bunların en ünlüsü, iki popüler mekana yayılmış olan Jinhae Kiraz Çiçeği Festivali – Yeojwacheon (Romantizm Köprüsü) ve Gyeonghwa İstasyonudur. İlkinde, çiftler kendi K-draması-değerli anlarını yaratmak için toplanırken, daha sonra tren istasyondan geçerken kiraz çiçeği “kar beyaz” ın muhteşem bir şov sunar.

Mayıs ayı

Boseong Yeşil Çay Festivali: Kore’nin sadece bir kasabada avuç çay bahçesi var. Ticari çay endüstrisinin doğduğu yer ve ülkenin en büyük çay üreticisi olarak küçük bir kasaba olan Boseong, yıllık olarak yeşil çay festivaline ev sahipliği yapar. Öncelikle, şehrin plantasyonlarındaki yeşil çay tarlalarında tutulan birkaç yerin ziyaret edilmesi, çay yapraklarını toplamak, çay yapmak ve yeşil çay aperatifleri üzerinde atıştırma yapmak yer alır. Diğer programlar arasında çay sergisi, dev çay seremoni töreni ve çeşitli kültürel performanslar yer alır.

Lotus Fener Festivali: Kore’nin en estetik olarak güzel geleneklerinden biri, yıllık Buddha’nın Doğum Günü kutlamaları sırasında düzenlenen Lotus Festivalidir . Seul şehir merkezinin tamamı, çok renkli fenerlerle bezeli ve büyük bir açık hava feneri sergisi olur. Muhteşem bir geçit töreniyle Dongdaemun Kapısı’ndan Jogyesa Tapınağı’na doğru ilerler. Burada, Budist rahipler, topluluk üyeleriyle birlikte, yol boyunca sembolik animasyonlu kaplanların, ejderhaların ve hatta Buddha’nın kopyalarının fener gösterileriyle seyahat ederler.

Damyang Bambu Festivali: Yemyeşil ormanlarıyla ünlü , Güney Jeolla Eyaletindeki Damyang İlçesi , her yıl beş gün boyunca Juknokwon Bambu Bahçesi’nde bambu festivalini kutlar . Bölgenin ekosistemi, diğer bitki yaşamı ve kültürel alanların yanı sıra etkileyici uzun bambu ormanları ile bilinir. Bölgenin doğal güzelliğine ek olarak, festivalin bir başka büyük çekimi de besindir; bölgesel ikramlar arasında bambuda pişirilen pirinç, bambu dondurma ve bambu birası yer alır.

Haziran

Icheon Seramik Festivali: Seramik Festivali , sanat ilgilenenler şehrin tanınmış seramik yapma kültürünün bir ilk elden görünüm elde edebilir. Ziyaretçiler seramik ustalarıyla tanışabilir, kendi çanak çömleklerini yapabilir veya farklı çay içme yöntemlerini öğrenebilirler. Diğer etkinlikler arasında seramik sergileri, satış ve performanslar yer almaktadır.

Temmuz

Incheon Pentaport Rock Festivali: Incheon’da her yıl düzenlenen Incheon Pentaport Rock Festivali , Kore Yarımadası’ndaki en büyük ve en iyi canlı müzik etkinliklerinden biridir. Geçtiğimiz yıllarda, rock, Weezer, Panic gibi rock’ın en büyük isimlerinden bazıları tarafından konser verilmişti.

Sinchon Su Tabancası Festivali: Yazları Güney Kore aşırı sıcak ve nemli olabilir, ancak Seullular aşırı sıcaklık ve nem ile başa çıkmanın bir yolunu bulmuşlar. Temmuz ayı başlarında sıcaklıklar yükselince, birbirlerine su tabancasıyla ateş ederek serinlerken, binlerce kişi üniversitenin Sinchon semtinde bir araya gelir. Sinchon Doğumgünü Festivali de serinlemek için su kaydırağı ve DJ sahne alır.

Boryeong Çamur Festivali: Daecheon Plajı’ndaki ünlü Boryeong Çamur Festivali’nde , Asya’nın en büyük çamur partisi haline gelen milyonlarca kişi katılır. Festival katılımcıları Boryeong çamurunda yıkanmak, güreşmek ve parti yapmak, yüksek seviyede germanyum ve bentonit mineralleri sayesinde cilt tonunu iyileştirmede ünlüdür. Diğer çamur merkezli aktiviteler arasında “Çamur Kralı” yarışması, havai fişek gösterileri, çamur kaydı ve K-pop konserleri olabilir.

Kore Kraliçesi Kültür Festivali: Başka yerlerde düzenlenen  Kültür Festivali , LGBT hakları konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan modern bir Kore festivalidir. Festivaller Seul şehir merkezinde bir gurur yürüyüşü ve bir film festivali içerir. 2000 yılından bu yana festivalin katılımı 14.000’in üzerine kadar çıkmış.

Ağustos

Muju Ateşböceği Festivali: Kuzey Jeolla Eyaleti’ndeki dağlık Muju kasabası güneş battığı için, binlerce ateşböcekleri, büyülü doğal parıltısıyla yaz gecesi gökyüzünü aydınlatır. Ateşböceği festivali , gece ateş böceği görüntüleme ve balıkçılık gibi faaliyetler Kore’de çok özel olarak kabul edilir,  ve kutluma kapsamındadır.

Eylül

Andong Uluslararası Maske Dans Festivali: Doğu Kore’deki Haehoe Halk Köyü’nde geleneksel maske dansları hala günlük yaşamın bir parçasıdır. Dünyanın dört bir yanından gelen insanlar, Andong Uluslararası Maske Dans Festivali’ne katılmak ve Kore’nin talkını (maskelenmiş danslar) izlemek ve havai fişeklerin keyfini çıkarmak için gelirler.

Hyoseok Kültür Festivali: Her sonbaharda, Bongpyeong kasabası güzel karabuğday çiçeklerle kaplıdır. Kore’de, Lee Hyo-seok’un “Karabuğday Çiçeği Ne Zaman Çiçek Olduğunu” adlı ünlü romanı sayesinde, bunlar genellikle ilk aşkının hatırlatıcısıdır. Hikaye Bongpyeong’un doğal güzelliğini kutlamak için düzenlenen Hyoseok Kültür Festivali’nde gerçekleşir.

Ekim

Jinju Fener Festivali: Görsel gösteri olan Jinju Lantern Festivali , Namgang Nehri’ne inen göz alıcı kağıt fenerler ile ulusun dört bir yanından gelen turistlerin ilgisini çeker. Çeşitli şekillerde, renklerde ve boyutlarda sunulan fenerler, Japon askerlerinin nehre akmasını önlemek için bir askeri strateji olarak 1592’de Imjiwaeran Savaşı’nın Jinjuseong Kalesi Savaşı sırasında yakılanların simgesidir.

Busan Uluslararası Film Festivali: Busan Uluslararası Film Festivali her yıl gerçekleşir. Asya’nın en  iyi bilinen film festivallerinden biridir. Etkinlik, geniş bir yelpazedeki türlerin yanı sıra dünyanın dört bir yanından gelen sanatçıların yazdığı ve yönettiği filmlerden yüzlerce film içerir.

Kasım

Seul Fener Festivali: Seul merkezdeki Cheonggyecheon kıyısında her seferinde renkli Seul Fener Festivali gerçekleştirilmektedir . Her yıl değişen bir temayı takip eden çeşitli fener heykelleri sergilenir. Etkinlik, her yıl üç milyondan fazla ziyaretçi ile Seul’un  en çok ziyaret edilen yerlerinden biri haline gelmiş.

Seul Kimchi Festivali: UNESCO somut olmayan kültürel miras öğesi olarak belirlenmiş olan kimchi yapımının mevsimlik dönemi olan kimjang’ı kutlayan Seul Kimchi Festivali katılımcıları kitlesel bir kimchi yapımı etkinliği düzenler. Ziyaretçiler kendi kimchi’lerini kimchi ustasından nasıl çıkaracaklarını, kimchi hakkındaki gösterileri izleyebileceğini ve hatta farklı bölgelerden kimchi için alışveriş yapabileceklerini öğrenebilirler.

Aralık

Sabah Sakinleri Bahçesinde Aydınlatma Festivali: Düzenlenen Bahçe Morning Sakin , Aydınlatma Festivali ülkede ışıklandırma yapılan  büyük festivallerinden biridir. 300.000 metrekareden fazla  geniş alanı kaplayan parıldayan ışıklar, kış aylarında bahçenin doğal güzelliğine şenlikli bir ışıltı katar. Bunların dışında bazı  ilginç festivallerin de sadece adından bahsedelim: Sokak Festivali, Lale ve Kamelya Festivali, Alabalık Festivali, Kurutulmuş Trabzon Hurması Festivali, Bibimbab Festivali, Üzüm Festivali, Domates Festivali, Çilek Festivali, Yengeç Festivali, Jeju Kayısı Çiçeği Festivali, Kanola Çicek Festival, Seul Tasarım Festivali, Hangang Yaz Festivali, Tekvando Festivali, Kum Festivali, İndirimli Günler Festivali, Seul Bisiklet Festivali, Arpa Tarlası Festivali… vb. İlgilenenler ayrıntılı olarak http://www.korea.net/Events/Festivals adresine bakabilir.

Yukarıda da görüleceği gibi doğanın ve iklimin her anı vesile edilip bir festivale dönüştürülmüş. Yaz demeden, kış demeden görsel sunumlarıyla ülkenin her bölgesine yerli ve yabancı turist çekmeyi başardıklarını şahit oluyorsunuz. Yazıyı uzun tutmamak için her festivalin altına kendi yorumumu eklemedim.

Bir ülke, arpa tarlası festivalinden Jeju ateş festivaline veya ateşböceği festivalinden çamur festivaline kadar her durumu çok iyi şekilde festival çerçevesinde pazarlıyorsa; yorumu yine size bırakıyorum. Bizim önemsemediğimiz basit görünen bir doğa olayını turizm gelirine veya ülke tanıtımında büyük bir olay veya durummuş gibi aktarmaları takdire şayan. Haftya yeni bir yazıda görüşmek üzere…!

Hatırlatma: Web sitemizin güncellediğini siz de fark etmişsinizdir. Ana sayfanın sağ tarafına mail adresinizi girerek yazılardan hemen haberdar olabilirsiniz. Yazıların altındaki sosyal medya linklerini tıklayarak oradan da yazıları paylaşabilirsiniz. Her zaman desteklerinizi ve yorumlarınızı bekliyoruz.