time to hunt filmi

Kore sineması son yıllarda gittikçe popüler olmaya başladı. Özellikle Netflix ile organik bir işbirliği içine giren Kore filmleri ve dizileri tüm dünyada ciddi izlenme sayılarına ulaştı. İşte 2020’nin En Çok Dikkat Çeken 10 Kore Filmi…

Kore sineması 2020 yılında dört Akademi Ödülü kazanan “Parasite” ile güçlü bir başlangıç ​​yaptı: En İyi Film, En İyi Senaryo, En İyi Yönetmen ve Uluslararası Uzun Metraj Film kategorisinde ödül alan “Parasite” yılın en iyi Kore filmi.

Bununla birlikte, bu tarihi andan kısa bir süre sonra, Kore film endüstrisi, pandemiye bağlı olarak ülke çapındaki sinemaların süresiz olarak kapanması ve büyük yapımların çoğunun 2021’e ertelenmesiyle şiddetli bir düşüş yaşadı.

Önde gelen sinema salonları, pandemiden kurtulma girişimlerinin bir parçası olarak bilet fiyatlarını artırdı. “Seobok”, “Mogadişu” ve “Hero” gibi merakla beklenen büyük bütçeli filmler, gösterimlerini gelecek yıla erteledi. Song Joong-ki ve Kim Tae-ri’nin başrollerini paylaştığı “Space Sweepers”, 2021’de Netflix’te yapacağı gala ile kendisini sağlama aldı.

Kore Sineması ve En iyi 10 Kore Filmi

Ancak bir dizi iyi yerel film, bu yorucu yılda da gösterime girdi. İşte hem yerli hem de yabancı izleyicilerin dikkatini çeken 10 Kore filmi…

1. The Man Standing Next

the man standing next filmi
The Man Standing Next filmi

Eski Başkan Park Chung-hee’nin en iyi yardımcılarından birinin 1979’da öldürülmeden önce 40 günlük güç mücadelesini anlatan bir siyasi gerilim. Uluslararası Uzun Metraj Film kategorisinde 93. Akademi Ödülleri için ulusal yarışmacı olarak seçilen Woo Min-ho’nun yönettiği “The Man Standing Next”, 1970’lerde Kore Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (KCIA), Park Chung-hee yönetimindeki askeri diktatörlük döneminin gizli bir siyasi manevra hikayesini gözler önüne seriyor. Park, Kore modern tarihinin en tartışmalı figürlerinden biridir ve olağanüstü ekonomik gelişme sağlarken ülkenin sözde demokrasisini bastırır.  Başkana suikast düzenleyen KCIA şefi rolünü oynayan aktör Lee Byung-hun, bu yılki Asya Film Ödülleri, Baeksang Sanat Ödülleri, Buil Film Ödülleri, Chunsa Film Sanatları Ödülleri ve Kore Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri’nde en iyi erkek oyuncu ödüllerini kazandı.

2. Lucky Chan-sil

“Lucky Chan-sil”, yönetmen Kim Cho-hee’nin “bir hayalin peşinden giden herkese” adadığı filmi. Aniden işini kaybeden ve hayatının en büyük kriziyle karşı karşıya kalan 40 yaşındaki kadın film yapımcısının hikayesini anlatıyor. Film, Kore’nin ataerkil ve rekabetçi toplumunu 40’lı yaşlarındaki bekar, işsiz bir kadın perspektifinden titiz ve gerçekçi tasviriyle eleştirmenler ve izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı. Bu film, geçen yıl yerel film festivallerinde 24. Busan Uluslararası Film Festivali’nde üç ödül de dahil olmak üzere birçok ödül kazandı. Ayrıca 45. Seul Bağımsız Film Festivali’nde seyirci ödülünü kazandı. Bu yıl İtalya’da Uzak Doğu Film Festivali’ne ve Japonya’da Osaka Asya Film Festivali’ne davet edilerek yurtdışında da tanındı. Mart ayında gösterime giren ve büyük beğeni toplayan film 26 Kasım’da yeniden gösterime girdi. Ocak 2021’de Japonya’da da gösterime girecek.

Aktör Kang Mal-geum, Chan-sil rolüyle, bu yılki Baeksang Sanat Ödülleri, Buil Ödülleri ve Kore Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri’nde en iyi yeni kadın oyuncu ödüllerini kazandı.

3. Time to Hunt

time to hunt filmi
Time To Hunt filmi – Kore sineması

“Time to Hunt” doğrudan Netflix’e giden ilk Kore filmi. İlk olarak Şubat ayının sonunda gösterime girmesi planlanan film, yasal bir anlaşmazlıknedeniyle iki ay bekledi. Ekonomik kriz sonrası tüm ülkenin yoksulluktan muzdarip olduğu distopik bir yakın gelecekte geçen “Time to Hunt”, hiç umut vermeyen şehirden kaçmak için bir plan hazırlayan ancak hayatta kalma mücadelelerinin ortasında amansız bir katil tarafından kovalanan dört genç adamı konu alıyor. Film  70. Berlin Uluslararası Film Festivali’nin güncel konulardaki yaratıcı film formatlarını öne çıkaran özel gala bölümünde dünya prömiyerini yaptı.

4. #Alive

Zombi gerilim filmi “#Alive”, dünyanın birçok ülkesinde Netflix’te en çok izlenen ve bu başarıya ulaşan ilk Kore filmi oldu. 8 Eylül’de Netflix’te prömiyer yaptıktan sadece iki gün sonra, FlixPatrol’e göre “#Alive” Netflix’teki En İyi Filmler küresel listesinin zirvesine çıktı. Film, aralarında ABD, Fransa, İspanya, İsveç, Rusya ve Avustralya’nın da bulunduğu 35 ülkede 1 numara oldu. Yoo Ah-in ve Park Shin-hye’nin başrollerini paylaştığı “#Alive”, bir zombi kıyameti sırasında bir apartman kompleksinde mahsur kalan iki kişinin hayatta kalma hikayesi. Filmin başarısı, izleyicilerin, COVID-19 salgınının ortasında değişen derecelerde kısıtlama yaşadıkları için, karakterlerin içinde bulunduğu zor durumla empati kurabilmesine bağlanıyor.

5. Peninsula

peninsula filmi
Peninsula filmi

Yönetmen Yeon Sang-ho’nun gişe rekorları kıran zombi filmi “Train to Busan”ın devamı niteliğindeki “Peninsula” zombi kıyametini başka bir düzeye taşıyor. Yönetmene göre zombiler ilk filme göre çok daha hızlı ve daha şiddetli. “Train to Busan” da enfekte olmayanlar zombilerden kaçarken, devam filminde hayatta kalanların mücadelesi ve hatta bazılarının bu durumu nasıl lehine çevirdiğini gösteriyor. Gang Dong-won ve Lee Jung-hyun’un oynadığı “Peninsula”, “Train to Busan” daki olaylardan dört yıl sonra zombi dolu yarımadada hayatta kalanların hikayesini, zombi istilasına uğramış yarımadaya geri dönen kahraman Jung-seok’un etrafında anlatıyor. Film, bu yılki Cannes Film Festivali’nin resmi programına seçilen ve Japonya, Tayvan, Fransa ve İtalya dahil 185 ülkeye satılan bir Kore filmi.

6. Deliver Us From Evil

Geçtiğimiz Mart ayında Kore’de 4 milyondan fazla sinema bileti satan ve salgının vurduğu Kore sinema sahnesini geçici olarak canlandıran ilk film olan “Deliver Us From Evil”, son bir suikastten sonra emekli olmayı planlayan tetikçi In-nam’ın (Hwang Jung-min) hikayesini anlatıyor. Ancak acımasız kötü adam Ray (Lee Jung-jae)’in onu peşine düşmesiyle beklenmedik olaylara karışır. Seyahate çıkmadan geçen bir yılda, film ağırlıklı olarak Tayland ve Japonya’da çekildiği için egzotik yerlerin tadının çıkarılabileceği bir film. Lee Jung-jae, oldukça sıkı aksiyon filmindeki Ray rolüyle 2020 Asya Sanatçı Ödülleri Film kategorisinde en iyi erkek oyuncu seçildi.

7. Moving On

Kore sineması
Moving on filmi – Kore sineması

Yönetmen Yoon Dan-bi’nin filmi “Moving On” eski bir günlüğü karıştırmak gibi. İzleyicilere çocukluk anılarını hatırlatıyor ve filmdeki karakterlerle empati kurmalarını sağlıyor. Konu oldukça düz ve basit. Yaz tatili boyunca babasıyla birlikte teyzelerinin de katıldığı büyükbabasının evinde kalan bir erkek ve kız kardeş hakkında. Karmaşık aile ilişkisi, kız kardeş Ok-ju’nun gözünden gösteriliyor. 24. Busan Uluslararası Film Festivali’nde dört ödül ile onurlandırılan “Moving On”, bu yıl Rotterdam Uluslararası Film Festivali’nde Bright Future ödülünü kazandı. Aynı zamanda New York Asya Film Festivali’nde En İyi Uzun Metrajlı Film dalında Uncaged Ödülü, Hong Kong Asya Ödülleri Festivali’nde Yeni Yetenek Ödülü, 24. Toronto Reel Asya Uluslararası Film Festivali’nde Osler En İyi Film Ödülü, Torino Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nü,  35. Mardel Plata Uluslararası Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü ve Nantes Three Continents Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nü aldı.

8. Steel Rain 2: Summit

Popüler TV dizisi “Crash Landing On You” Güney Koreli bir mirasçı ile Kuzey Koreli bir subay arasındaki talihsiz bir aşksa, yönetmen Yang Woo-suk’un “Steel Rain 2: Summit”  jeopolitik zorluklara rağmen Güney Koreli bir başkan ve Kuzey Koreli bir general arasındaki beklenmedik bir arkadaşlık hakkındadır.  2017’deki “Steel Rain” in devamı olsa da olay örgüsü tamamen farklı. İlk film, keşiş krallığının bir darbe yoluyla çöküşünü ve iki Kore arasındaki askeri çatışmanın patlak vermesini öngören bir fantezi iken, devam filminde Kore Yarımadası’ndaki duruma iyimser bir yaklaşım gösteriliyor ve Kuzey Kore’de üçlü bir zirveyle 1950-53 Kore Savaşı’nı resmen sona erdirecek bir barış anlaşması imzalanıyor.

9. Voice of Silence

voice of silence filmi
Voice of Silence filmi

Yönetmen Hong Eui-jeong’un ilk uzun metrajlı filmi “Voice of Silence”, vahşi, kanlı aksiyon ve karanlık soruşturmaları harmanlayan tipik bir suç gerilim filmi değil. Daha ziyade, film iki tuhaf karakterin hikayesini takip ederken bolca kara mizah ve mizansen kullanıyor. Hikaye, normalde suç mahallerini temizlemek için para alan iki erkeğin, bir suç örgütü üyesi tarafından kaçırılan ama sonra aniden ölen bir kıza bakmakla sorumlu hale gelmesiyle gelişiyor. Film aracılığıyla Hong, bir eylemi iyi ya da kötü olarak belirleyen ahlaki ve etik soruları gündeme getiriyor.

10. The Woman Who Ran

“The Woman Who Ran”, eserlerindeki olağanüstü derinlik ve belirsizlikle övünen  yönetmen Hong Sang-soo’nun son filmi. Hong, bu filmle 70. Berlin Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Yönetmen dalında Gümüş Ayı ödülünü kazandı ve “Zaman ve belleğe Mobius-Strip yaklaşımı” ile beğeni topladı.
Film, kocası bir iş gezisindeyken üç gün boyunca üç arkadaşla tanışan Gam-hee (Kim Min-hee) etrafında dönüyor. Evliliğinden bu yana geçen beş yıl içinde ilk kez tek başına seyahat ederken, dünyayı görmenin yeni yollarını keşfediyor. Yönetmenin, karakterleri durağan çerçevede tek plan çekmek  ve dağları ve mahalleleri aniden yakınlaştırmak gibi küçük anları değerlendirmesi ve natüralist yaklaşımı,  fikirlerin doğal gelişimini gösteriyor.