Kore ekonomik canlılığını kaybediyor mu?

Geçen haftalardaki yazımızda Kore- Japonya gerilimini kaleme almıştık. 1 Temmuzda başlayan kavga bir ayını geride bıraktı. Kore Japonya’yı yumuşamaya ve geri adım atmaya davet etti. Japonya kararlı olduğunu söyledi. Hükümetin politika olarak başlatmadığı ve pek de tasvip etmediği ama bir halk hareketi olarak Japon ürünlerini boykot ülke çapında büyük destek gördü. Japonya’ya gidenler gitmekten vazgeçti, sokaklarda günlerce Japonya karşıtı eylemler oldu.

Kavga iki ülkeye de zarar verdi

Aslında komşuluk ve ticari ilişkiler adına iki ülkeye de zarar verdi. Temmuz ayı ekonomi verilerini paylaşarak bir ayın hasar tespitine bakalım. Cuma günü (Yarın)  Kore beyaz listeden çıkarılırsa ve bizim tabirle Kore kara listeye alınırsa, Japonya’dan Kore’ye gönderilen 1.115 stratejik öneme sahip çipli ürün gelecek aydan itibaren Tokyo hükümetinden izin almak zorunda kalacak.

Japonya’nın hedefinde Kore ekonomisi

Aslında Japonya’nın bu hamlesi, Kore’nin ana sanayi sektörlerine ihracat kontrolü yoluyla saldırma anlamına geliyor; çünkü kısıtlamaların çoğu, ekonomik araçlar gibi, ekonomik büyümenin ana motorlarını hedefliyor. Belki de Japonya’nın bir sonraki hedefi kimyasal ve hassas makine endüstrilerine zarar vermek olabilir.

Kore, ithal oranını azaltmalı

Seul hükümeti de ihracata bağlı kalmadan bu ürünleri üretebilir duruma gelmeliyiz düşüncesinde ama bunun için sıkışık dönem zaman olarak da erken.

En çok zarar gören Lotte ve Samsung

Samsung‘un 2. çeyrek işletme karı % 55.6 azaldı. Samsung Electronics’in ikinci çeyrek işletme karı, Japonya- Çin üçgenine bağlı durgunluk ve cep telefonların satışlarındaki yavaşlama nedeniyle yüzde 50’den fazla düştü.

İşsizlik Yüzde 10’un üzerine

Genç İşsizlik Oranı Yüzde 10’un üzerine çıktı. Kore, gençlik işsizlik oranının Haziran 2019’da bir önceki yıla göre yüzde 9’dan 1 puan artarak yüzde 10,4’e ulaştı. İstatistik Kore’ye göre 15-30 yaşları arasındaki işsizlerin sayısı 388.000’den 453.000’e yükseldi. Ülkede tüm yaş grubunun dahil olduğu genel işsiz nüfus bir buçuk milyona dayandı. Ve işsizlik rakamı son 19 yılın en yüksek rakamı.

Sanayi üretimi aylık bazda % 0,7 düştü

Hükümet verilerine göre , Güney Kore’nin sanayi üretimi Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,7 oranında azaldı. Ayrıca sanayi üretimi de bir yıl öncesine göre, yüzde 1,1 düştü.

Krizin turizme etkisi % 13

Güney Kore’den Japonya’ya uçan yolcu sayısı, bu ay iki ülke arasındaki süregelen ticaret gerginliği nedeniyle bu ay büyük ölçüde azaldı. Ulaştırma Bakanlığı verilerine göre, 16-31 Temmuz tarihleri arasında, Japonya’ya 16-30 Haziran tarihlerine göre% 13.4 veya 72.411 yolcu azalmış. Toplamda 467.239 yolcu Japonya’ya gitmiş. 

Ticari anlaşmazlığı nedeniyle ihracat %11 düştü

Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanlığı verilerine göre, bir önceki yıla göre yapılan ihracat 51,8 milyar dolar seviyesindeyken Temmuz ayında 46,14 milyar dolara düşmüş.

Güney Kore’nin TÜFE’si artıyor

Güney Kore’nin TÜFE tüketici fiyatları Temmuz ayında bir önceki yıla göre yüzde 0.6 artmış.

İthal araç satışında düşüş

Güney Kore’de ithal ticari araçların satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre % 31’lik bir düşmüş.

Hisse Senetleri değer kaybetti

Borsasındaki en büyük firmaların piyasa değeri Temmuz ayında % 7 düşmüş. Seul Borsa işlem hacmi 30 ayın en düşük seviyesine gerilemiş.

Ekonomik göstergeler pek de iyi değil ama bakalım Kore krizi fırsata çevirebielecek mi?