Güney Kore’de yapılacak 2018 PyeongChang Kış Olimpiyatları ile Huzur Arayışı başlığıyla  geçen ay bir yazı kaleme almıştım. Bu yazıda ise iki ülke arasında Olimpiyatlara birlikte katılma konusundaki son gelişmelerden bahsedeceğim.

Kuzey Kore’nin katılacak evresi geçildi

Olimpiyatların asıl amacı evrensel barışa katkı sağlaması, aynı meşale ve çatı altında buluşmadır. Bu maksatla sporu pek takip etmesek de iki ülke arasındaki  barışa ve huzura katkısı olacağı ümidiyle gündemi yakından takip ediyoruz. Geçen ay Kuzey Kore olimpiyatlara katılacak mı sorusu sorulurken bugün katılacak evresi geçildi ve son düzlükte nasıl olacağı,  ne kadar kişi katılacağı konusunda da mesafe alındı.

 

Katılımı konusundaki ayrıntıları belirlemek için çalışma grubu son bir ay içerisinde birkaç kez  Askerden Arındırılmış Bölge olan Panmunjom’da bir araya gelip şartları konuşup nihai karara vardılar.

 

Basına yansıdığı kadarıyla Güney Kore ve Kuzey Kore, 9-25 şubatta Güney Kore’de yapılacak PyeongChang Kış Olimpiyatları’nın açılış töreninde tek bayrak altında yürüme konusunda anlaştı.

 

Aslında bu ilk defa olan birşey değil. En son 2014’te Kuzey Kore 273 sporcusunu Güney Kore’nin bir şehri olan Incheon’daki Asya Oyunlarına göndermişti. Aynı bayrak altında derken aslında daha önceleri de kullanılan spor organizyonları için özel olarak tasarlanmış ve Kore Yarımadası ve etrafındaki adaların yer aldığı Birleşik Kore bayrak ilk kez 1991’de Dünya Masa Tenisi Şampiyonası’nda kullanılan bayraktan bahsediyoruz. Son olarak da 2006’da İtalya’nın ev sahipliği yaptığı Torino Kış Olimpiyatları’nda bu bayrak altında yürümüştü.

 

İki Kore’nin birleşme için fazla umutlanmamak lazım

 

Dış basına bakarak Kore aynı bayrak altında bir araya geldiler acaba bundan sonra birleşecekler mi gibi sansasyonel haberlere itibar etmemek gerek. Aynı bayrak altında yarışmalara katılması Torino’daki gibi normal bir durum. Diğer kış olimpiyatlardan farklı olarak dünya çapında bir organizasyona, bir olimpiyata Güney Kore’nin ev sahipliği yapması önem arz ediyor ve dikkatleri biraz daha üzerine çekiyor.

 

Taraflar Kış Olimpiyatları’nda yarışacak ortak kadın buz hokeyi takımı kurulmasında da anlaştıkları açıklandı. Bazı Korelilere göre ortak takım kararı Güney Kore’nin madalya kazanma şansını azaltacağı düşünülse de genel kanaat yeter ki barış ve huzur kazansın yönünde.

 

Anlaşmaya varılan diğer bir madde ise Kuzey Kore’den 230’u amigoluk kızlar, 140’ı sanatçı müzisyen, dansçı ve 30’u gösteri amaçlı tekvando sporcusu 400 kişilik bir heyetin PyeongChang Kış Olimpiyatları’na katılacağı belirtildi. Ayrıca Kuzeydeki heyetin Güney’e 25 Ocak’tan itibaren gelmeye başlayacağı da açıklandı.

 

Başkan Moon Jae-in, Kuzey Kore için gösterdiği şahsi gayreti

 

Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kuzey Kore’nin de katılması için gösterdiği gayret ve BM düzeyinde bulunduğu girişimlerin bir meyvesi olarak olimpiyatların ruhuna uygun bir şekilde sonuçlanması, güzel bir şekilde ev sahipliği yapması, dünyaya huzur ve barış mesajı vermesi, iki ülkenin geleceği, iki ülkenin huzuru adına  mutluluk ve ümit verici. Yarımadadaki siyasi gerginliğin azalması ve buzların erimesi noktasında umutlandırıcı gelişmeler.

 

Barışa, huzura katkısı olan güneyden, kuzeyden herkesi ayakta alkışlayarak masallardaki gibi bitirelim. Onlar ersin muradına biz çıkalım kerevetine..!