Koreliler Pirinçten Daha Çok Kimchi Yiyor

Kimchi Korelidir, Koreli Kalacaktır!

Kimchi tam bir Kore yemeği. Hatta turşusu demek çok daha doğru olur. Zira Kimchi özünde bir fermentasyon süreci barındırır. Bizde de pek meşhur olan beyaz lahanayı Kırmızı biber vb. baharatlarla fermente edip gerek direkt yemek olarak, gerekse ana yemeğin yanında garnitür olarak tüketirler. Tabi ki sadece lahana değil, diğer her türlü sebzeyi çeşitli baharatlarla lezzetlendirip Kimchi olarak hazırlarlar.

Ancak bu konuda Çinlilerle zaman zaman nabzı yükselten bir tartışma içindeler. Tıpkı bizim komşumuz Yunanistan’la yaşadığımız türde. Zira bu çekişme dünyanın her yerinde var görüldüğü üzere =)

Kore, Kimchi ve Yotuberlar…

Kimchi’nin aslında Koreli olduğu mevzusu popüler bir Çinli YouTuber’ın  Kimchi ve Ssam gibi Kore yemeklerinin Çin yemekleri olduğunu ima eden videolar oluşturmasıyla yeniden gündeme oturmuş durumda. Aslında bir takım yanlış çeviri, hatalı yönlendirme sebebiyle (ne kadar da tanıdık değil mi?) konu bu kadar büyüdü ve gerek ülkesel gerekse dünya çapında Koreliler’in tepki vermesine sebep oldu.

Hatta sadece bu konu nedeniyle Çinli bir ajans yemek şovları yapan Koreli YouTuber Hamzy ile ters düştü. Hatta Kimchi ve Ssam’ın Kore yemekleri olduğunu söylemesinin ardından feshetti.

Aslında konunun tarihi birkaç ay öncesine dayanıyor. Hamzy, Kasım ayında Ssam ile soya fasulyesi salyangozu veya sebze sargısı yediği bir video yüklediğinde başladı. Çinli popüler YouTuber Dianxi Xiaoge’nin birkaç gün önce Koreli izleyiciler tarafından Ssam yediği bir video sebebiyle oldukça eleştirilmişti. Asya’daki pek çok kültürde olduğu gibi Çin’in de sebze sargılarını yemek için kendine özgü bir yolu var, ancak Dianxi Xiaoge’nin bir marul sargısında acı biber ve sarımsakla et yemesi büyük ölçüde Kore’nin Ssam kültürüne benziyordu. Videodaki altyazısında,

“Yüklemelerimde hayatımı ve Yunnan (Çin) tarzı yiyecekleri paylaşmaya devam edeceğim.”

yazıyordu.

Hamzy, videosundaki yorumlardan birini “beğendi”,

“Ah, bu videoyu gördükten sonra tekrar kızdım. Çinli serseriler artık Ssam’ın geleneksel kültürleri olduğunu söylüyor.”

şeklinde bir yorum yazınca ortalık karıştı.

Akabinde bu yorum Çince’ye çevrilip Weibo’da yayınlandı. Ancak bazı kelimeler çok daha sert bir küfür olarak çevrildi. Hamzy, Weibo canlı yayınındaki iletişimsizlikten dolayı özür diledi ve bir izleyicinin sorusuna yanıt olarak, Ssam ve Kimchi’nin “Elbette Kore yemeği” olduğunu düşündüğünü yineledi.

Hamzy’nin yanıtı ikinci bir tartışmayı tetikledi ve sonunda Çin ajansı ile olan sözleşmesinin feshine yol açtı. Şirket, Hamzy’nin Çin’e hakaret ettiğini belirtti.

Çin Komünist Partisi Devreye Giriyor…

Hamzy ise, YouTube sayfasında

“Çinliler, kanalımdaki Çinlilere yönelik yanlış iletişim ve aşağılayıcı sözler yüzünden bana kızgınsa, özür dilemeliyim. Ama Çin’de çalışmak için Kimçi’nin Çin yemeği olduğunu söylemem gerekirse, orada çalışmayacağım.”

şeklinde bir açıklama yaptı.

Olay bununla da kalmadı ve daha da büyüdü. Kasım ayında, Çin Komünist Partisinin sözcüsü Global Times, Çin’in salamura sebze yemeği olan Pao cai sertifikasıyla Kimchi yapmak için uluslararası bir endüstriyel standart aldığını iddia etti. Ancak, Uluslararası Standardizasyon Örgütü’nden alınan sertifika, standartların Kimçi için geçerli olmadığını açıkça belirtti. (Şaka gibi değil mi?)

En popüler Çinli YouTuber’lardan biri olan Li Ziqi, bu ayın başlarında #ChineseCuisine ve #ChineseFood hashtag’leriyle Kimchi gibi görünen bir video yüklediğinde Koreliler yine çok kızdı. Bazı çevrimiçi ortamda Pao cai, hazırlama yöntemi ve malzemeleri açısından Kimchi’den farklı olduğunu iddia ederken, Li’nin videosunda gösterilen malzemelerin seçimi ve hazırlama yöntemi Kimçi’ ye çok benziyordu.

Kimchi New York Times’ta…

Bu arada, Sungshin Kadın Üniversitesi profesörü Seo Kyoung-duk New York Times’a Kimçi görseli ile birlikte bir “Koreli Kimchi, bu herkes için…” sloganıyla yarım sayfalık bir reklam verdi.

Ve sanırım bu konudaki son noktayı koymuş oldu…

Oysa biz gibi hele ki Ortadoğu’da yaşayanlar, Kore gibi ülkeler için ne diyoruz?

“Rabbim başka dert vermesin, Amin…”