Hyundai gökdelen

Hyundai, gökdelen inşa etme planlarını yeniden gözden geçiriyor. Yeni karargahı olarak Seul’da 105 katlı bir gökdelen inşa etmeyi planlarken, özellikle Covid-19 sürecinin de etkisiyle bu projesinden vazgeçecek. Hyundai bunun yerine 50 kat yüksekliğinde üç küçük bina inşa etmeyi umuyor. Yenilenen planları onay için Seul Büyükşehir Hükümeti’ne yakın zamanda sunacak.

Hyundai gökdelen inşaatından vazgeçipayrıca her biri 70 kat yüksekliğinde iki binadan oluşan bir yarı ev şeklinde plan düşündü. Ancak bu plandan vazgeçildi. Çünkü Hava Kuvvetlerini radarının önünde bir engel teşkil edecekti. Diğer yandan kimileri Hyundai‘nin çok yüksek inşaat yapan büyük şirketlerin başına gelen bir şehir efsanesinden de korktuğunu söylüyor.

Hyundai, yeni karargahı inşa etmek için Kasım 2019’da şehir konseyinden onay almıştı. Ancak Hyundai’nin inşa edeceği yeni gökdelen sebebiyle Savunma bakanlığı yeni bir radara ihtiyaç duyacağını belirtti. Bu sebeple bu konu bir türlü aşılamadı. Hatta Savunma Bakanlığı ile müzakereler de tıkandı.

Bunun üzerine Hyundai yönetimi önerilen 569 metrelik 105 katlı gökdelenin yaklaşık yarısı inşa edilmeden önce sorunu çözmeyi kabul etti. Sonuçta 50 katlı bir bina, mevcut askeri radarların önüne geçemezdi. Ayrıca yakındaki Seul Dünya Ticaret Merkezi de 54 kat yüksekliğindedir. Hyundai yetkililerinden biri

Küçültmenin ana nedeni, askeri radar maliyetlerinden yüz milyarlarca dolar tasarruf etmektir aslında…

şeklinde bir açıklama yaptı.

Hyundai Ve Gökdelen Laneti Korkusu

Diğer yandan gökdelenlerin iddia edilen laneti, New York’un 102 katlı Empire State Binası’nın tamamlanmasının o dönemde dünyanın en yüksek yapısı olan Büyük Buhran ile aynı zamana denk geldiği 1930’lara kadar uzanıyor.

Dubai’deki 828 m’lik Burj Khalifa’nın 2009’da tamamlanması küresel mali krizle aynı zamana denk geldi. Kore’de, Shindongah Group, Yeouido’daki 63 Binasını 1985’te tamamladı ve 1997 Asya mali krizinde ani biçimde iflas etti.

Lotte, 2016’da Jamsil’deki 123 katlı gökdelenini tamamladıktan sonra acı bir aile kavgasına karıştı ve o zamandan beri holding, özellikle Çin’de darbe üzerine darbe aldı.

Hyundai gökdelen inşaası için araziyi 2014 yılında elektrik tekeli KEPCO’dan 10.55 trilyona geri satın aldı. O yıl, Hyundai ve satış ortağı Kia için yeni bir dönüm noktası oldu ve toplam 8 milyon otomobil sattı. Ancak, Çin’in Kore ürünlerini resmi olmayan boykotu nedeniyle satışlar 2016’da 7,88 milyon araca ve 2017’de 7,25 milyona düştü (1 ABD $ = 1,102).

Geçen yıl koronavirüs salgını nedeniyle toplam satışları 6,35 milyona düştü ve bu da Kore’nin en yüksek gökdeleninin inşasına devam ederken pek de iyi bir reklam olmadı Hyundai için.

Sonuç olarak planların değiştirilmesi, inşaat maliyetlerini 3,7 trilyon Euro’dan 1,5 trilyon Euro’ya düşürecek. Bununla birlikte Hyundai’nin yeni dünya düzeninde elektrikli ve sürücüsüz otomobiller, robotik çözümler konularında yatırım yapması gerekiyor. Bu sebeple gerek batıl inançtan, gerek radar yüzünden gökdelen inşaatından vaz geçmesi Hyundai’ye çok daha fazla fayda sağlayacak.