abd cin ekonomik kriz

Kore, ABD’nin ambargosundan dolayı bir taraftan İran, diğer taraftan Çin kıskacı altında. ABD’nin İran’a uygulamaya başladığı ambargoyu Amerika’nın İran Yaptırımları Kore’yi Etkiler Mi? başlığı altında değerlendirmede bulunmuştuk. Hatta ambargonun bir sonucu olarak; Kore’nin Kozmetik Markası CU İran’dan Çıkıyor haberini geçen hafta paylaşmıştık. Bu haber ve analiz yazımızda da ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının Kore ekonomisi üzerine etkisini değerlendirelim.

Kore’nin Güçlü Ekonomisi Var Ama

Güney Kore’nin pazar yakınlığı bakımından Çin’e dünyanın güçlü ekonomisine sahip olması yönüyle de ABD’ye olan bağımlılığı krizin endişe verici boyutta bir etkisi olacağı tahmin edilebilir. Okuyucularımızdan bazıları Kore’nin ekonomisi çok güçlü neden etkilensin ki? diyor. Ekonomisi güçlü olan ülkeler de etkilenir. Ürettiği ürünü satarken mevcut geniş pazar alanı daralıyorsa ve yeni pazarlar da bulamıyorsa kriz kaçınılmaz olur.

Kore ihracatının % 31.6’sını Çin’e yapıyor

Kore ihracatının % 24,8’ini Çin’e yapıyor ve bu rakama Hong Kong’u da dahil ederseniz % 31,6’ya çıkıyor. ABD, Kore’nin ikinci en büyük ihracat pazarı olup % 12’dir. Bunları topladığımızda  Kore’nin ihracatının % 68,8’ine denk geliyor.

Çip ve Yarı İletkenlerin %78.9’u Çin’e satılıyor

Biraz daha derine baktığımızda, bilgisayar çipleri gibi ara ürünlerin özellikle büyük bir etkisi olacak ara ürünler Çin’e ihraç edilen malların yüzde 78,9’unu oluşturuyor. Hatta  Samsung – LG cep telefonları ve  yarı iletken ürünler Kore’de yarı imal üretimin 40’ı Çin’e ihraç ediliyor ve bunları  işlem tabi tutulup birleştirmeden sonra  ABD’ye gönderiliyor.

Yılda 190 Milyan dolar Azalma

Buna otomobilleri de dahil edersek, Kore’nin Çin’e olan ihracatında muhtemel 190 milyar dolar azalmaya gidecek. Buna ABD’ye yapacağı  ihracatıda muhtemel 40 milyan dolar azaltırsa bu Kore için büyük bir yekun  tutacak demektir.

Kore Yıllık Büyümeyi %3’e çekti.

OECD’nin yaptığı bir araştırmaya göre, Çin’in ithalatı yüzde 10 azalacağı yönünde, tahminleri var. Eğer bu tahminler gerçekleşirse bu  Kore’nin ekonomik büyümesi % 1,6 oranında küçülecek demektir. Hükümet de yıl sonu büyüme hedeflerini revize ederek % 3’e  çekmeyi düşünüyor. Singapur’un DBS Bankası, Kore için büyüme tahminini yüzde 2,9’dan yüzde 2,5’e değiştirmesini bu ekonomik savaşa bağlayabiliriz.

Kore’nin ihracatı % 6,4 Küçülecek

Kore Uluslararası Ticaret Birliği, Kore’nin ihracatının % 6,4 oranında küçüleceğini tahmin ediyor. Ama bazı uzmanlara göre bu ekonomik savaş kısa vadede Kore ihracatına sınırlı bir etkisi olsa da uzun vadede etkilenmeyeceği, Türk ekonomi tabiriyle krizin teğet geçeceği yönünde.

Yeni Pazar ve Yatırım Yeri: Hindistan ve Singapur

Güney Kore Devlet Başkanı  Moon Jae-in dün bir dizi açılışlar ve ticari işbirliği için 6 günlüğüne Hindistan ve Singapur’a gitmesini bu krize alternatif yeni pazarlar olarak değerlendirmekte fayda var. Kore’nin yeni güney asya açılımı olarak görülebilir. Kore, Devlet başkanının Hindistan’da Samsung Elektronik üretim tesislerinin açılışını, ASEAN serbest ticaret anlaşması ve Kore-Hindistan Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması imzalayacağını duyurdu.

Krizleri Fırsata Çeviren Ülke: Kore

1997 ‘de ve 2009 yıllarında  tüm Asya’ya yayılan ekonomi krizleri fırsata çeviren Güney Kore, bu krizi de fırsata çevireceği kanaatini taşıyorum. Tabi, bunu bekleyip görmek lazım.