pyeongchang kış olimpiyatları

Güney Kore, 1988 Olimpiyatları ve 2002 Dünya Kupası’na ev sahipliğinden sonra ilk defa büyük bir organizasyona daha ev sahipliği yapmanın arefesinde. Kore şimdi de 2018 Kış Olimpiyatları için hazırlanıyor.

2018 PyeongChang Kış Olimpiyat Oyunları’na geri sayım, geçen hafta Yunanistan’dan olimpiyat meşalesinin yakılmasıyla başladı. Ve olimpiyat meşalesi dün Güney Kore’ye geldi. Fakat bu sefer halkta fazla heyecan yok. Hatta çoğu Koreliler PyeongChang Oyunları’na kayıtsız. Organizasyon komitesinin verdiği bilgilere göre şimdiye kadar yurtiçi biletlerinden 9401 adet satılmış. Yurtiçinde satılması planlanan biletlerin şimdilik sadece % 30’u satılmış ve uluslararası satışlar da mevcut biletlerin %2’si satılmış durumda. Bu oran beklenilenin çok gerisinde.


Neden ilgi az derseniz bunda Kore Yarımadası’ndaki jeopolitik gerginlik ve gençlerin ilgi duymadığı bir spor alanı olması etkili olabilir. Çünkü beyzbol için stadyumlar doluyor ve işi gereği izlemeye gidemeyen hayranları canlı yayından takip ediyor. Diğer etken faktör de Kuzey Kore ile gerilen ilişkiler.

Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kuzey Kore’nin de katılması için bir dizi girişimlerde bulunduklarını ve çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

Öte yandan BM tarafında katılım karar alınmasını sağlamaya çalışacaklarını da belirtti. Dışişleri Bakanlığı yetkililerine göre Kuzey Kore’nin Kış olimpiyatlarına katılmak için resmi olmayan bir talepte bulunduğu hatta bir Kuzey Koreli çiftin bu yarışmaya katılacağı söyleniyor. 2018 Kış Olimpiyatları’na katılım ve ülke tanıtımına katkısı nasıl olur bilinmez ama Kuzey Kore’nin katılımını sağlamak veya katılması en büyük başarıdır. Olimpiyatların amacı için barış için huzur için en büyük kazanımdır.

Kuzey Kore, oyunlara katılırsa ara ara yükselen gerginliklerin azalması ve tansiyonun düşmesi demektir. Böylece olimpiyatlar da gerçek amacına ulaşır ve ülke ekonomisine büyük katkısı olur. Eğer Kuzey Kore’den olimpiyatlara katılım olursa dolaylı olarak Çin seyahat acentelerinin koymuş olduğu Güney ambargosu bitmiş olur. Ülkeye gelen turistlerin %40’ını Çinliler oluşturuyor. Bu yıl bir önceki yıla göre Güney Kore’ye gelen Çinli turistlerin %60 oranında azaldığı düşünürsek büyük bir başarı olacaktır. Güney Kore’ye Çinliler gelmese de olur. Yeter ki iki ülkeye barış ve huzur gelsin. Gerginlik son bulsun.

Son olarak, Kış Olimpiyat tesislerini oyunlardan sonra farklı şekilde değerlendirilmeli ve ölü yatırım olarak kendi kaderine terk edilmemeli. İyi planlaması yapılmalı ve farklı organizasyonlara ev sahipliği yapması büyük önem taşıyor.