Güney Kore’nin büyük şirketlerinden biri olan, toplam aktifleri 170 milyar doları bulan, cirosu ise 56 milyar dolara aşan Hanwha’nın Türkiye’de çıkma kararı aldı.

5 Eylül’de Facebook hesabımızda kısmen paylaşmıştık iş resmiyet kazanıp ayyuka çıkınca ve Türkiye’de ulusal basında yer aldıktan sonra haberi ayrıntılı olarak sizlerle de paylaşalım.

Haberi ilk bizden duydunuz

Önce geçen haftaki paylaşıma ve gelen mesaja bakalım.

İsmini yazmadan KakaoTalk’tan gelen Koreli öğrencimin mesajını paylaşayım:
“Hocam nasılsınız.İki yıldır Türkiye’deyim. Canım sıkkın, moral bozuk. Umarım sen iyisin. Koregazisi’ni takip ediyorum. Bizim ile ilgili bir haber de ben söyleyeyim. Bakın bizim ile ilgili habere çok komik. Bizim (Koreli) şirketle güneş panelleri için ortaklık kurup işi başlattıktan sonra bize projeyi bıraktırdılar. Biz sizin (Türkiye’nin) çalışma sistemine alışamadık, projeden çekilince Kalyon gruba devlet teşvikiyle desteğiyle projeyi tamamlanacakmış. Bir daha Türkiye ile ilgili böyle büyük projelerde yer almayı düşünmüyoruz. Senin Türkiye hakkında olumlu cümlelerini sizin iyi niyet olarak anlıyorum. Çünkü hiç beklediğim gibi çıkmadı.”dedi. Hatırlatma: Fabrika yatırımı Kalyon ile Hanwha Q CELLS tarafından 20 Mart 2017 tarihinde Konya, Karapınar bölgesinde 1.000 MW’lık kapasite hakkı için düzenlenen YEKA GES-1 yarışmasının şartları arasında yer alıyordu.

Şimdi haberin ayrıntısına bakalım:

5 yılda Türkiye’den Çıkma Kararı

Türkiye’de pek bilinmese de alanında dünyanın en büyük güneş enerji şirketleri arasında gösterilen Güney Koreli Hanwha, 5 yıl önce aldığı Türkiye’deki yatırım sürecini sona erdiriyor. 2014 Mayıs’ta Türkiye’ye adım atan Hanwha, önce ihale ile aldığı YEKA projesindeki paylarını Kalyon Grubu’na sattı. Basına sattı diye yansısa da daha doğrusu yukarıdaki mesajda da anlaşılacağı gibi ihaleden el çektirildi ve yerli firmalara verildi.

1.3 milyarlık projeye

“Enerji alanında Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltacak olan ilklerin fabrikası” sloganıyla tanıtılan Hanwha’nın Ankara’daki tesisinin temel atma töreni 2017’de yapılmıştı. 1.3 milyar dolarlık maliyete sahip devasa projeyi Güney Kore’nin en büyük şirketlerinden Hanwha ile Türkiye’nin önde gelen firmalarından Kalyon Grup ortaklaşa yapmak için çalışma başlatmıştı. Bilindiği üzere Konya Karapınar’da Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde bulunan ve 1.000 megavat kapasite tahsisli Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı YEKA-1 Güneş Enerji Santrali (GES) ihalesini, 2017 yılı Mart ayında Kalyon-Hanwha Grubu kazanmıştı.

18 Şirketi birden çıkıyor

Sahibi olduğu 18 farklı şirketini devretmeye karar verdi. Hanwha, Aceka Turizm, Altaylar Altyapı ve Malzeme, Bilgidar İletişim, Buselik Enerji Sanayi, Dimetoka Enerji, Efl ak Enerji Sanayi, Greenland Altyapı ve Malzeme, Hazar Altyapı, Hersek Enerji, İsfahan Enerji, Kanije Enerji, Kartal Altyapı ve Malzeme, Kent Altyapı, Lisola Elektrik Üretim, Onan Enerji Üretim, Segah Enerji, Turaneli Enerji ve Yama Enerji adlı şirketlerinin tamamını devrediyor.

Adıyamanlı İki Aileye

Güney Koreli dev şirket, 18 şirketin hepsini Adıyamanlı iki aileye satacak. Adıyamanlı Güçlü ve Turanlı aileleri ile masaya oturan Koreli Hanwha anlaşırsa, Türkiye’den çekilmek için önemli bir adım atacak.